Ellen Bouter en Hermanus Artisticus kijken, op de bovenste verdieping van de Watertoren, alvast vooruit naar 'hun' Papier Mâché.
Ellen Bouter en Hermanus Artisticus kijken, op de bovenste verdieping van de Watertoren, alvast vooruit naar 'hun' Papier Mâché. Dick Martens

Culturele beleving ‘op grote hoogte’

17 mei 2023 om 11:57 Overig

WAGENINGEN Een groep Wageningse en Bennekomse kunstenaars, muzikanten en schrijvers hebben hun krachten gebundeld om gezamenlijk een culturele beleving te creëren in de monumentale watertoren in Wageningen. De dertig meter hoge toren gelegen aan de Wageningse Berg vlak naast het voormalig stadion van FC Wageningen vormt met zijn vijf etages dé locatie bij uitstek om een interdisciplinaire theatervoorstelling te presenteren. Kunstenaar, vormgever en regisseur  Hermanus Artisticus en Ellen Bouter, beeldend kunstenaar en organisator van kunstfestival Woest & Bijster geven ‘op grote hoogte’ alvast een inkijkje op Papier Mâché de bijzondere voorstelling die er op 19, 20, 28 en 29 mei gaan plaatsvinden.

,,We doen dit in samenwerking met stichting Boei die ons toegang tot de watertoren hebben verleend”, aldus Artisticus, geboren en getogen in Wageningen, tijdens de beklimming van de toren. ,,Het idee is een aantal jaren geleden geboren. Ik stelde mijzelf de vraag: ‘Zou het niet fantastisch zijn als je een moment hebt om deze toren te beklimmen en ook per segment een verhaal beleeft.’ Het idee werd vervolgens meer en meer concreet. ,,Het is uitgemond in een verhaal over een oude toren, een papieren ‘mensfiguur’ en het leven in al zijn facetten waarin de toeschouwer zich herkent doormiddel van dans, film, projectie, muziek, poëzie en theater. In maart en april hebben we teasers gepresenteerd in Hotel de Wereld en in het cultureel café Loburg, die lovend werden ontvangen. Vervolgens hebben dichter en schrijver Martijn Adelmund en ik het verhaal geschreven. Wij creëerden al meermaals interdisciplinair theater en ‘snijden nu de watertoren aan’ om een voorstelling te presenteren. En die gaat alle zintuigen prikkelen!” De financiering kwam geheel door crowdfunding tot stand.

Interdisciplinair is dat verschillende disciplines het verhaal van de toren vormen. ,,Dans, livemuziek, film, poëzie een vj, sound design, zand-illustraties spoken word en meer in een prachtig decor van een monumentaal pand dat tot de verbeelding spreekt uit sprookjes en vertelling.” De zand-illustraties worden door Ellen Bouter verzorgd. ,,Geweldig dat ik op die manier mag meewerken”, glundert Ellen. Samen geven ze alvast een kort voorproefje. De muziek wordt aangezet, de galm is indrukwekkend. ,,Gaaf! Dat maakt mijn zand-creaties nog sprekender.” De tocht naar ‘de top’ wordt voortgezet, de laatste deur gaat open, een adembenemend uitzicht. Het Stadion, het Ohra-gebouw in Arnhem, Nijmegen, maar ook Duitsland zijn zichtbaar. ,,Hoe uniek is het dan om juist hier onze voorstelling te kunnen geven.” Doordat de watertoren zich beperkt in beweegruimte, is deze geschikt voor maximaal vijftien bezoekers per voorstelling. ,,Per dag komen er drie voorstellingen, wat een totaal van twaalf voorstellingen maakt. De toren heeft een smalle opgang in het trappenhuis en leent zich helaas niet om aangepast te worden voor mindervalide bezoekers.” 

Kaarten en tijden: www.shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/papiermache

advertentie
advertentie