Bénédicta van Wijk-Akpaca: "Het gaat mij vooral om de gezelligheid rond de kunst, het sociale contact en de mooie gesprekken".
Bénédicta van Wijk-Akpaca: "Het gaat mij vooral om de gezelligheid rond de kunst, het sociale contact en de mooie gesprekken". Jan Boer

Bonaventura: een broedplaats

2 juni 2023 om 21:17 Overig

“Mijn droom kwam uit: een eigen galerie!”

WAGENINGEN/BENNEKOM Bénédicta van Wijk-Akpaca is geboren en getogen in het Afrikaanse Benin. Ze leerde er haar man Henk kennen met wie ze naar Wageningen verhuisde. Naast activiteiten als kapster, lerares Frans en danslerares werd ze geprikkeld tot grote creativiteit. 

Jan Boer

Ze pakte haar passie hier op: kunst: “Met als bron mijn wereldse reizen, roots, mooie en minder mooie, maar vooral heel bijzondere herinneringen aan Afrika en mijn jeugd maak ik kunst in de vorm van abstracte schilderijen en bronzen beelden, soms kleurrijk, soms minder kleurrijk, soms bijna kinderlijk en soms grotesk, maar altijd met een vleugje idyllische nostalgie naar mijn Afrika”, vertelt Bénédicta. Ze wilde haar passie een verdieping geven middels een eigen galerie. Wonend in Wageningen nam ze haar stad onder de loep om te kijken of dat in Wageningen te realiseren was. “Nee, dat is me daar na tien jaar zoeken niet gelukt! Ik kon nergens een geschikte locatie voor een galerie vinden. Dat bleek wel te kunnen in Bennekom, daar kreeg ik de kans om het pand van Intertoys in de Dorpsstraat over te nemen. Mijn motivatie achter deze galerie is, naast het delen van mijn verhaal met als medium mijn eigen kunstwerken, het creëren van een ontmoetingsplek, broedplaats en podium voor andere mensen, kunstenaars en mensen met een verhaal. Ik hoop op deze manier ook een positieve bijdrage te leveren aan deze regio”. Galerie Bonaventura is tot in de puntjes smaakvol ingericht. 

Op open dagen komen regionale kunstenaars naar haar galerie om elkaar te spreken en over hun werk te vertellen. Bénédicta: “Het is voor kunstenaars moeilijk om hier in de regio te exposeren, dat kan hier dus wel. Ik laat iedereen binnen, laat maar zien wat je kunt. Want ik bepaal niet wat mooi of niet mooi is, dat bepalen de makers en de kopers. Mijn smaak is ondergeschikt”. In galerie Bonaventura, in april geopend, zijn onder meer beeldhouwwerken, keramiek en schilderijen te zien. Een kunstenaar kan gedurende een maand zijn werk bij galerie Bonaventura exposeren met eventueel een maand verlenging. Bénédicta: “De mensen melden zich vanzelf aan, ze hebben Bonaventura ontdekt. Er komen gemiddeld per dag zo’n vijftig bezoekers naar binnen”. De galerie is ruim veertig meter diep. Momenteel is er werk te zien van elf kunstenaars. De Deense Wageningse kunstenaar Elisabeth Kristensen exposeert momenteel ook in galerie Bonaventura. Bénédicta van Wijk-Akpaca vindt een mooie toegevoegde waarde: “De verrijkende gesprekken met bezoekers. Onlangs stonden we hier met een groepje een uur lang te praten over één schilderij. Dat maakt me blij, omdat je mensen samen brengt. Ik zou hier graag nog veel meer activiteiten willen, zoals discussieavonden, poëziemomenten, politieke avonden. Het gaat mij om de gezelligheid rond de kunst. Iedere kunstliefhebber is hier welkom, lekker sociaal zijn met elkaar”. 

In de galerie heeft Bénédicta ook plaats ingeruimd voor maskers uit Benin. Geopend op woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk op www.galerie-bonaventura.nl.

advertentie
advertentie