Bonnie Bengsch draagt, op het hoogste niveau van de watertoren, het slotverhaal voor.
Bonnie Bengsch draagt, op het hoogste niveau van de watertoren, het slotverhaal voor. Dick Martens

‘Wat een geweldig mooie ervaring’

2 juni 2023 om 21:20 Overig

Papier Maché: een voorstelling in de Wageningse Watertoren

WAGENINGEN Wat stel je je voor als iemand je vertelt, dat hij of zij naar een theatervoorstelling is geweest. Je geeft je jas af bij de garderobe, je neemt nog even een drankje in de foyer, dan betreed je de zaal en gaat zitten op ‘het comfortabele pluche’. Maar stel je eens voor, dat ‘jouw’ voorstelling zich afspeelt in een watertoren, dan is bijna alles anders dan anders. Dat was ook de ervaring van de bezoekers, maar zeker ook van de groep van 15 lokale kunstenaars, muzikanten en schrijvers die hun krachten bundelden om gezamenlijk de culturele beleving ‘Papier Maché’ te creëren die zich op beide Pinksterdagen afspeelde in de monumentale watertoren naast het stadion van voormalig profclub FC Wageningen.

Dick Martens

Per voorstelling ‘klommen’ 15 toeschouwers naar een vijftal niveaus in het hart van de toren om verrassende optredens, ‘een beleving’, te aanschouwen. Het verhaal werd geschreven door dichter en schrijver Martijn Adelmund en Hermanus Artisticus. Dit duo creëerde al meermaals interdisciplinair theater en sneden nu de watertoren aan om een voorstelling te presenteren ‘die alle zintuigen zal prikkelen’. Het welkom was, begeleid door een violiste, van een voordrachtkunstenaar: ‘Ik heb wel eens gehoord, dat het op een heuvel gebeurd, door de lokale bevolking aangeduid als ‘de Berg’. Hier onder het koperen dak tussen een rotonde en een vervallen voetbalstadion. In deze toren komen sprookjes tot leven. Sprookjes van papier. Wees welkom in het huis van papier en water. De Toren, Papier Maché.’ 

Vervolgens beklommen de bezoekers naar de diverse niveau’s en werden zij deelgenoot van het verhaal over een oude toren, een papieren ‘mens figuur’ en het leven in al zijn facetten. ,,Daarin herkent de toeschouwer zich doormiddel van dans, film, zand illustraties, projectie, muziek, poëzie en theater”, legt Hermanus Artisticus uit. En zo is het ook. Alles wat de watertoren kenmerkt en herbergt wordt benut. De galm maakt de soms bombastische klanken van de muziek nog luider en indrukwekkender, maar ook het subtiele van de zandillustraties, geprojecteerd op een scherm, in een verder schaars verlichte ruimte is verrassend en mooi. De dans op het vierde niveau wordt zelfs gelardeerd met een heuse regenbui, en met de meest fraaie en onverwachte geluidseffecten van donder en bliksem. Eenmaal bovengekomen straalt het zonlicht je tegemoet, het uitzicht is schitterend, het slotstuk een verhaal over ‘het leven’ indrukwekkend. Menig bezoeker laat zich ontvallen: ‘Wat een geweldig mooie ervaring’. Dat vond Bonnie Bengsch, inwoonster van Wageningen en daar als leerkracht werkzaam, eveneens. Zij droeg ‘op grote hoogte’ het slotverhaal voor. ,,Ik schrijf ook poëzie en sta momenteel op diverse podia. Ik heb het slotstuk samen met Martijn (Adelmund) geschreven. Het was heel bijzonder het hier te mogen voordragen, de voorstelling is heel intiem met verschillende disciplines. Geweldig ook, dat alle voorstellingen waren uitverkocht.”

advertentie
advertentie