Afbeelding
VOG aanvragen

Aantal VOG aanvragen neemt toe tijdens pandemie

12 juli 2021 om 16:09 Partnercontent

Gedurende de pandemie is het aantal VOG aanvragen toegenomen, zo merken instanties die de aanvraag van dit document vereenvoudigen voor consumenten. Een van de redenen die verklaart dat het aantal aanvragen is toegenomen, is het aantal personen wat van baan wisselde in de afgelopen maanden. Onder meer in de evenementenbranche koos een groot aantal werkenden voor een andere baan, doordat zij niet meer aan het werk kwamen tijdens de pandemie. De organisatie van evenementen lag de afgelopen maanden volledig stil. Ook vorig jaar zomer werden er nauwelijks evenementen georganiseerd door de destijds geldende regels.

VOG aanvragen is eenvoudiger geworden

Steeds populairder is een VOG aanvragen digitaal, waarbij het verzoek wordt uitgevoerd door een externe partij. Het is een alternatief op het rechtstreeks bij Dienst Justis aanvragen van de VOG. Op basis van de opgegeven informatie, dient zo’n extern bureau het verzoek in bij de overheid. Wanneer het verzoek wordt goedgekeurd, zal het document naar je worden opgestuurd. Vaak heb je een VOG nodig, wanneer je een nieuwe baan aanneemt. Het is een bewijs van goed gedrag, wat een werkgever ervan verzekert je te kunnen vertrouwen in de werkzaamheden die je uitvoert.

Ook in de horecabranche veel werkzoekenden

Niet alleen in de evenementenbranche nam het aantal werkzoekenden toe in de afgelopen periode. Ook in de horecabranche verloor een groot aantal mensen hun baan. Restaurants en cafés sloten volledig of richtten zich met een kleiner team op leveringen aan huis. Om niet anderhalf jaar zonder inkomen te zitten, hebben veel van hen inmiddels een andere baan gevonden. Onder meer in callcenters nam de vraag naar geschoold personeel toe. Evenals bij verschillende supermarktketens. Voor beide functies is een VOG aanvragen noodzakelijk.

Vraag naar personeel neemt weer toe

Waar in de afgelopen anderhalf jaar veel personeel ontslagen werd in de horeca- en evenementenbranche, is de vraag naar personeel inmiddels weer toegenomen. Nu er richting het najaar weer evenementen georganiseerd kunnen worden voor een groter publiek, zoekt men in alle haast naar podiumbouwers, specialisten op het gebied van licht en geluid, enzovoorts. Ook de cafés draaien weer op volle toeren, waardoor men zowel in de keuken als in de bediening op zoek is naar personeel. De vraag is om aan alle vraag voldaan kan worden, doordat veel mensen al ander werk gevonden hebben. Met name het werk van podiumbouwers is specialistisch, waardoor het vaak niet zonder opleiding kan worden uitgevoerd.

 Werkloosheidscijfer nog altijd zeer laag

Opvallend is dat het werkloosheidscijfer nog altijd zeer laag is. Lang was de verwachting dat er als gevolg van de pandemie een ontslaggolf zou volgen. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van te zijn. In de afgelopen maanden daalde het werkloosheidscijfer zelfs nog niets ten opzichte van de eerste maanden in 2021.   

advertentie
advertentie