Afbeelding
Foto: Pexels

Subsidies en leningen voor duurzaam wonen in Wageningen

27 oktober 2021 om 08:19 Partnercontent

De gemeente Wageningen wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Om deze doelstelling te behalen, hebben zij de hulp van woningeigenaren en huurders nodig. Zij zullen moeten overstappen op een duurzame verwarmingsinstallatie en zelf energie moeten opwekken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de bewoners. Om woningeigenaren te helpen, zijn er een aantal aantrekkelijke regelingen en subsidies beschikbaar.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Woningeigenaren kunnen een tegemoetkoming krijgen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en een aansluiting op een warmtenet. Wanneer de woningeigenaar subsidie aanvraagt voor een isolatiemaatregel, dan moet deze nog minimaal één andere maatregel nemen. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, maar bijvoorbeeld ook de aanschaf van een warmtepomp. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het apparaat , de maatregel en de energieprestatie daarvan. Voor de aansluiting op een warmtenet geldt bijvoorbeeld een vast bedrag van €3.325.

Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW)

De gemeente Wageningen heeft ruim 200.000 euro van het Rijk gekregen uit de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW). Met deze subsidie kunnen inwoners uit Wageningen kleine energiebesparende maatregelen in huis financieren. Woningeigenaren en huurders kunnen kiezen uit een keuzemenu en zo korting krijgen op een energiezuinige koelkast of een energiedisplay. Ook kunnen mensen zich aanmelden voor de isolatiecoach.

Vergoeding voor groener maken tuin, dak of buitenkant huis

De gemeente Wageningen heeft in 2021 in totaal €25.000 beschikbaar voor woningeigenaren en huurders die de tuin, huis of het dak groener en duurzamer willen maken. Denk hierbij aan de aanleg van een groen dan of een groene gevel. De gemeente keert maximaal 400 euro per aanvrager uit. Inwoners kunnen voor meer maatregelen tegelijk een vergoeding aanvragen.

Persoonlijke lening

Woningeigenaren met onvoldoende spaargeld kunnen geld lenen om energiebesparende maatregelen te treffen. Denk hierbij aan het isoleren van de woning of het plaatsen van dubbel glas. Er zijn verschillende leningen beschikbaar, zoals de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening. Het geleende geld moet in termijnen worden terugbetaald. Afhankelijk van het energieverbruik van de bewoners kan de besparing op de energierekening voldoende zijn om de kosten van de lening te dekken.

Salderingsregeling en btw op zonnepanelen terugvragen

Tot slot zijn er ook een aantal aantrekkelijke regelingen op het gebied van zonnepanelen. Zo kunnen particulieren nog tot 2023 gebruik maken van de aantrekkelijke salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat de stroom die de bewoners met hun zonnepanelen opwekken en terugleveren aan het net, wordt afgetrokken van het eigen energieverbruik. Deze regeling wordt langzaam afgebouwd, tot men in 2031 helemaal niet meer kan salderen. Daarnaast kunnen woningeigenaren de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst. De aanvraag moet binnen zes maanden na de installatie worden ingediend.

advertentie
advertentie