Afbeelding
Foto: Pixabay

Beroepsfouten indekken met een BAV-verzekering

1 februari 2022 om 07:40 Partnercontent

Ondernemers met een adviserend beroep in bijvoorbeeld de administratief juridische sector doen er verstandig aan om zich tegen beroepsfouten in te dekken. Dat is mogelijk door jezelf tegen beroepsfouten te verzekeren. Een dergelijke verzekering is doorgaans alleen af te sluiten als je in een bepaalde branche werkzaam bent. Dat heeft onder meer met de dekking te maken die zich richt op beroepsfouten die mogelijk kunnen voorkomen in het kader van adviserende werkzaamheden.

Aansprakelijkheid bij beroepsfouten

Bij adviserende werkzaamheden bestaat altijd een kans dat je een keer onbedoeld een beroepsfout maakt. Een dergelijke fout kan tot extreme financiële gevolgen leiden als de klant je aansprakelijk stelt voor geleden vermogensschade. Meer concreet gaat het bij vermogensschade om financieel verlies dat er niet geweest zou zijn als er geen beroepsfout was gemaakt. Als je bedrijf voor de kosten op moet draaien bij vastgestelde aansprakelijkheid door een beroepsfout dan zijn de financiële gevolgen niet altijd te overzien. Daarom is het verstandig om eventuele beroepsfouten in te dekken met het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat zijn beroepsfouten?

Er zijn allerlei adviserende werkzaamheden waarbij je een beroepsfout kan maken. Ben je bijvoorbeeld boekhouder en geef je een onjuist belastingadvies dan loopt je klant het risico om belasting te betalen die niet terecht is. Het kan ook zo zijn dat je een advies geeft, waardoor een klant een bepaalde subsidie misloopt of te maken krijgt met een aanslag van de Belastingdienst en boete moet betalen. Naast verkeerde adviezen kan je ook een verkeerde berekening maken, waardoor je klant met financieel verlies te maken krijgt. Daar ben je dan eveneens voor aansprakelijk te stellen, want ook een verkeerde berekening kan gezien worden als een beroepsfout.

Beroepsaansprakelijkheid vermijden

Het is in ieders belang dat je er alles aan doet om beroepsaansprakelijkheid te vermijden door beroepsfouten te voorkomen. Zorg daarom dat je altijd nauwkeurig werkt en een dubbele check uitvoert bij het geven van advies of het maken van een berekening. Overigens komt het natuurlijk ook voor dat werknemers een beroepsfout maken. In dat kader is het om beroepsfouten te voorkomen aan te raden om in duidelijke instructies te voorzien. Mocht er sprake zijn van een groot project dan is het wellicht verstandig om zelf de eindcontrole te doen. Verder is het belangrijk om heldere afspraken te maken met de klant en daarin ook de verantwoordelijkheid mee te nemen. In de algemene voorwaarden is het bijvoorbeeld mogelijk om aansprakelijkheid te beperken, hoewel dat geen garantie biedt dat je niet alsnog aansprakelijk wordt gesteld.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Hoewel je er waarschijnlijk alles aan doet om beroepsfouten te voorkomen, kan het toch gebeuren dat je klant door jouw toedoen met financieel verlies te maken krijgt. Daarom is het zo belangrijk om je tegen beroepsfouten in te dekken, want als de financiële schade wordt geclaimd en je bedrijf kan dat niet betalen, heb je een groot probleem. Heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dan leg je een eventuele schadeclaim neer bij de verzekeraar die de zaak in behandeling neemt en bemiddelt of de schade vergoedt.

advertentie
advertentie