Afbeelding
Foto Pexels

Hoe isolatiemateriaal uit vloeren en muren wordt verwijderd

3 mei 2022 om 14:25 Partnercontent

Jouw woning is geïsoleerd door middel van muurisolatie en/of vloerisolatie. Op deze manier houd je jouw woning warmer en bespaar je op je energierekening. Soms is het echter nodig om de isolatie in muren en vloeren te verwijderen en eventueel te laten vervangen. Als jouw woning een jaren ‘80 woning is waarbij tijdens de bouw vloer- of muurisolatie is aangebracht, is de isolatie vaak aan vervanging toe doordat de technieken en materialen van toen niet meer voldoen aan de standaard van nu. Maar hoe wordt het isolatiemateriaal precies verwijderd? In dit artikel kom je hier meer over te weten.

Isolatie uit vloeren verwijderen

Met vloerisolatie kan je koude voeten voorkomen en kan vloerverwarming beter tot zijn recht komen. De isolatie zorgt voor een fijner woongenot en helpt, niet geheel onbelangrijk, de energierekening laag te houden. Bij vloerisolatie wordt de begane grondvloer geïsoleerd en wordt de isolatie direct onder of in de vloer aangebracht. Wanneer de vloer opnieuw geïsoleerd moet worden omdat de isolatie niet meer goed is, zal de oude isolatie eerst verwijderd moeten worden. Dit wordt gedaan door middel van een speciaal afzuigapparaat. Het verouderde isolatiemateriaal wordt door dit apparaat opgevangen en vervuiling wordt zo geminimaliseerd. Zodra al de isolatie is verwijderd kan de nieuwe isolatie geplaatst worden.

Isolatie uit muren verwijderen

Met spouwmuurisolatie in de muren van je woning zorg je ervoor dat er minder kou van buiten het huis in komt en je minder hoge stookkosten hebt, vooral in de winter werpt dit zijn vruchten af! Wanneer de isolatie verouderd is kan deze worden verwijderd en vervangen om ervoor te zorgen dat je woning weer optimaal geïsoleerd is. Het verwijderen van isolatie uit muren moet worden gedaan door een professional die deze klus op veilige en goede wijze kan uitvoeren. De isolatie wordt verwijderd door eerst gaten in de voegen van de gevel te boren, vervolgens wordt het materiaal in losse delen naar een afzuigpunt toe geblazen waarna er een grote afzuiging aan de onderkant van de gevel wordt aangesloten. Tijdens het leegzuigen van de muren wordt via de boorgaten de isolatie in de muur stuk geblazen. De combinatie van het blazen en afzuigen zorgt ervoor dat alle losse isolatie delen samen naar het afzuigpunt gaan en verwijderd kunnen worden. Nadat de muur volledig vrij is gemaakt van de isolatie worden de boorgaten weer dichtgemaakt. 

Isolatie laten verwijderen door een gespecialiseerde vakman

Vloer- en muurisolatie laten verwijderen is geen eenvoudige opgave en moet gedaan worden door een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Zo weet je zeker dat het verwijderen van het materiaal op de juiste manier gebeurt en dat er eventueel ook op goede wijze een nieuwe isolatielaag aangebracht kan worden.

advertentie
advertentie