Afbeelding
Afbeelding van Frauke Riether via Pixabay

Zo kun je je gasrekening omlaag brengen

26 april 2023 om 00:00 Partnercontent

Veel mensen wachten met angst en beven op de afrekening van gas en stroom. Ook al was de winter van 2022/2023 niet streng, toch maken velen zich zorgen. Want de gasprijs is sinds 2022 fors gestegen. Dit zet ook veel huiseigenaren aan het denken over het verduurzamen van de woning. Want soms kun je al met simpele maatregelen ervoor zorgen dat je minder gas verstookt. Isolatie is daarbij natuurlijk het belangrijkste. De kou buiten de deur houden geeft de meeste winst. Maar je kunt ook nog andere maatregelen overwegen.

Selectief verwarmen

Als je thuis bent hoef je in de meeste gevallen niet het hele huis te verwarmen. Ruimtes waar niemand is hoeven immers niet warm te worden gestookt. Daarom kun je ook gebruik maken van elektrische verwarming van Polarheat. Daarmee kun je bijvoorbeeld de woonkamer of je werkkamer verwarmen. De verwarming in de rest van het huis kan dan op de lage nachtstand blijven staan. Een elektrische verwarming is ook ideaal voor een babykamer, omdat het daar niet te koud mag worden.  Baby’s zijn immers nog niet goed in staat hun lichaamstemperatuur te regelen. Stroom is goedkoper dan gas. Als je een gasgestookte cv hebt is een kachel op stroom dus al snel een goedkoper alternatief.

Vloerverwarming voor meer comfort

Als je meer comfort wilt dan is vloerverwarming een prima optie. Als de vloer toch aan vervanging toe is dan is dat een ideaal moment om deze verwarming te leggen of te laten leggen. Zie je een bovenfrees aanbieding dan is dat ideaal. Met een bovenfrees kun je gemakkelijk de sleuven in een houten vloer maken waar de slangen in gelegd worden voor de vloerverwarming. Ook voor een betonnen vloer kun je een frees gebruiken. De slangen kunnen vervolgens worden afgedekt met de nieuwe vloer. Dit kan een gietvloer zijn maar ook een houten vloer, plavuizen, laminaat of zelfs tapijt. Let er wel op dat het ene materiaal de warmte beter geleidt dan de andere. .

Isoleren bespaart energie

Er wordt door diverse instanties op gehamerd: Isoleer je woning, dat bespaart energie. Het is dan ook een bewezen waarheid. Een huis met spouwmuurisolatie, dak- en vloerisolatie levert een flinke besparing op de stookkosten op. Je kunt dan ook overstappen op een warmtepomp. Die werkt uiteraard ook op stroom. Eventueel is er een tussenoplossing: de hybride warmtepomp. Die werkt op stroom maar krijgt als dat nodig is ondersteuning van de gasgestookte cv ketel.

Moet ik verplicht van het gas af?

Het is de bedoeling dat er in Nederland uiteindelijk geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt. Maar dat staat pas over enkele decennia op de agenda. Of die planning gehaald gaat worden is uiteraard ook nog maar de vraag. Maar het is wel belangrijk om voorbereidingen te treffen zoals isolatie. Dat is niet alleen van belang voor een leven zonder gas. Een goed geïsoleerd huis geeft ook meer wooncomfort. Er is minder kans op vocht en schimmel in de woning en dat is ook belangrijk voor een goede gezondheid. Voor isolatie zijn diverse mogelijkheden voor subsidie. Zowel particulieren als ondernemers kunnen hiervoor een bijdrage aanvragen uit verschillende budgetten die de overheid beschikbaar heeft gesteld.

Maak op tijd plannen voor verduurzaming

Als je besluit dat je van het gas af wilt of geen gas meer wilt gebruiken voor koken, stoken of warm water is het belangrijk om hier tijdig stappen voor te zetten. Veel bedrijven die apparatuur installeren of leveren kampen met een personeelstekort. Het kan dus goed zijn dat je pas maanden later aan de beurt bent als je nu een offerte vraagt. Oriënteer je goed en vraag altijd bij minimaal 2 of 3 bedrijven een prijsopgave. Zo weet je zeker of je een eerlijke prijs betaalt. Ga uiteraard alleen in zee met erkende bedrijven.

advertentie
advertentie