<p>Annemiek van Vleuten moest op het NK in Drenthe uiteindelijk haar meerdere erkennen in Anna van der Breggen. Toch kon ze uiteindelijk leven met haar tweede plaats. ,,Ik heb er alles aan gedaan en ben strijdend ten onder gegaan.&quot;</p>

Annemiek van Vleuten moest op het NK in Drenthe uiteindelijk haar meerdere erkennen in Anna van der Breggen. Toch kon ze uiteindelijk leven met haar tweede plaats. ,,Ik heb er alles aan gedaan en ben strijdend ten onder gegaan."

(Foto: Mitchelton-SCOTT)

Annemiek van Vleuten kan leven met tweede plaats op NK

  Sport

WAGENINGEN – Het Nederlands kampioenschap wielrennen bij de vrouwen-elite werd zaterdagmiddag een prooi voor Anna van der Breggen. Zij toonde zich op het parcours in Drenthe rondom de zogeheten Col du Vam de allersterkste. De inwoonster van Zwolle koerste zeer aanvallend en reed, op vijftien kilometer van de aankomst, weg uit een sterke kopgroep, om vervolgens solo als eerste de finishlijn te passeren. Annemiek van Vleuten, die dit jaar alle koersen won waarin ze van start ging, moest haar meerdere erkennen in Van der Breggen, maar kon uiteindelijk leven met het zilver. ,,Dit was vandaag het maximaal haalbare”, aldus van Vleutens analyse kort na de finish. ,,Ik ben er trots op dat ik het initiatief heb genomen om de achtervolging in te gaan zetten en ben strijdend ten onder gegaan.”

door Dick Martens

Moegestreden

Van der Breggen (30) reed, samen met Jip van den Bos en Anouska Koster lang op kop. De achtervolgende groep dunde meer en meer uit. Het waren ten slotte Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Amy Pieters, die de jacht op het leidende drietal in gang zetten. Maar Vos en Pieters konden van Vleuten ook niet meer volgen. De Wageningse ging alleen verder, waarna ze eerst Van den Bos voorbij stevende, om even later ook Koster ‘op te rapen’. In de slotfase van de enerverende koers lukte het uiteindelijk niet om ook Van der Breggen nog te achterhalen. Met ruim een minuut achterstand kwam de wereldkampioene moegestreden als tweede over de finish.

‘Ik moest gas blijven geven’

,,Mensen zouden kunnen zeggen, waarom zat je niet mee toen Boels-Dolmans met twee rensters vooruit zat met Anna en Jip”, stelt van Vleuten op haar website. ,,Maar als ik dat gedaan had, zouden ze niet door zijn gereden. Dat was dus geen optie. CCC-Liv stond met een sterk blok aan de start en zij zaten niet mee. Het was dus aan hen en dat leek mij goed voor mij. Maar ik vond ze niet indrukwekkend op kop rijden. Het waren meer losse acties die ze deden. Ik heb er nog wel even aan gedacht dat ik haar misschien terug kon halen, maar ik had al veel werk gedaan in de achtervolging. Ik had mijn kogels verschoten bij de aanvallen op vijf en zes ronden te gaan en ook doordat ik daarna gas moest blijven geven. Anna kon nog een tandje bijzetten en toen was het bij mij wel gedaan.”

Veel zin in komende drie koersen

Het was voor van Vleuten alweer drie weken geleden, dat ze haar laatste koers, de Strade Bianche, reed. Na die zege vertrok ze weer voor een hoogtestage naar Livigno, waar ze weer als vanouds ‘lekker’ trainde. Er staan de komende week weer een drietal koersen voor haar op het programma. ,,De GP de Plouay, het EK eveneens in Plouay en dan La Course. Drie koersen die me qua parcours niet echt op het lijf geschreven zijn. Ik zie er wel kansen, maar niet zoals in de wedstrijden onlangs in Spanje en Italië. Maar in het wielrennen weet je het nooit. Ik heb er in ieder geval veel zin in!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden