Annemiek van Vleuten juichend op het erepodium na het behalen van de Europese titel.
Annemiek van Vleuten juichend op het erepodium na het behalen van de Europese titel. (Foto: Screenshot NOS)

IJzersterke Annemiek van Vleuten nu ook Europees Kampioen

  Sport

WAGENINGEN - Na de regenboogtrui, als beloning voor de wereldtitel, kon Annemiek van Vleuten na de titelstrijd om het Europees kampioenschap ook de trui behorend bij die titel over haar schouders trekken. Maar ze kreeg de trui en de titel, die nog ontbrak op haar meer dan uitgebreide palmares, niet cadeau. In een zinderende slotfase trachtte ze met nog ruim 10 kilometer voor de wielen, weg te rijden bij haar medevluchters Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewadoma, maar beide rensters en ploeggenote Chantal Blaak, sloten toch weer aan. Op de laatste klim, op 7 kilometer van de finish, ‘schudde Van Vleuten nogmaals krachtig aan de boom’. Nu kon alleen Borghini nog volgen, maar de Italiaanse moest uiteindelijk, na een lange en verwoestende sprint, toch haar meerdere erkennen in de opnieuw ijzersterke Wageningse.

door Dick Martens

‘Blij met deze titel’

,,In eerste instantie fungeerde ik als bliksemafleider, om Chantal (Blaak) aan de titel te helpen”, verklaarde de winnares na afloop voor de NOS-microfoon van verslaggever Han Kock. ,,Dat tot frustratie van Longo Borghini en Niewadoma. Het beste was er bij mij ook al wel af, ik had al zoveel gedaan, de koers hard gemaakt. Maar Longo Borghini was ook echt sterk vandaag, dus ik kreeg het echt niet cadeau, maar ik wist wel dat ik haar kon hebben in de sprint. Een beetje dom was wel, dat ik de sprint wat te vroeg aanging. Gelukkig kon ik haar nog wel voor blijven.” Toch voelde van Vleuten voor de start wel de nodige druk. ,,Ik wilde ook dat één van de andere Nederlandse rensters een kans zou krijgen. We hebben in ieder geval open gekoerst en ben dan ook heel trots op de manier hoe wij hier als Nederlands team hebben gecommuniceerd en samen hebben gereden. Dat was echt mooi vandaag. Als team hebben wij de koers hard gemaakt en natuurlijk ben ik blij met deze titel, die ik nog niet had.”

‘Ik ga nog twee jaar door’

De regerend wereldkampioene liet voor de start van het EK nog weten, mede omdat er in 2022 een Tour de France voor vrouwen zal worden gereden, nog twee jaar door te gaan. „Ik heb er nog zo veel plezier in. Mijn contract loopt wel af, maar ik ga binnenkort nog voor minimaal twee jaar een contract tekenen.” Waar dat zal zijn wilde ze nog niet bekend maken. ,,Dat zal heel snel, tijdens een officiële presentatie, bekend worden gemaakt”, aldus de 37-jarige Van Vleuten, die sinds 2016 voor de Australische formatie Mitchelton-SCOTT rijdt.

Fotocredits: Screenshots NOS.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden