Annemiek van Vleuten (links) met haar Mitchelton SCOTT-teamgenotes voor de start van de tweede etappe van de Giro Rosa. Een etappe die de Wageningse uiteindelijk winnend afsloot. Het leverde haar de roze leiderstrui op.
Annemiek van Vleuten (links) met haar Mitchelton SCOTT-teamgenotes voor de start van de tweede etappe van de Giro Rosa. Een etappe die de Wageningse uiteindelijk winnend afsloot. Het leverde haar de roze leiderstrui op. (Foto: Mitchelton-SCOTT)

Annemiek van Vleuten verovert in tweede etappe Giro Rosa de leiderstrui

  Sport

WAGENINGEN - Op de tweede dag van de Giro Rosa heeft Annemiek van Vleuten de roze trui in al veroverd. Nadat ze vrijdag met haar ploeg Mitchelton-SCOTT derde werd in de enerverende ploegentijdrit, waarin slechts vijf seconden moest worden toegegeven op de tijd van de winnaar, de Trek-Segafredo formatie, soleerde ze in de zware tweede etappe naar de winst. Haar voorsprong op de als tweede finishende Anna van der Breggen, 1.16 minuten, was voldoende om ook de roze leiderstrui om haar schouders te mogen trekken.

door Dick Martens

Lastige finale

,,Ik was vrij nerveus vandaag”, legt ze uit op haar website. ,,Ik wist dat ik vandaag misschien tijd kon pakken. Er zijn in deze Giro Rosa niet super veel mogelijkheden om dat te doen, dus vandaag moest het eigenlijk al gebeuren. Maar ik wist ook dat je vandaag de Giro kon verliezen, wanneer je niet goed genoeg gepositioneerd aan het laatste gravelstuk begon. Dat stuk was echt ‘een Strade Bianche vijf sterren sectie’. Het was heel steil, met slecht gravel. Iedereen was denk ik een beetje bang voor die finale, die echt heel lastig was. We hadden wel 2200 hoogtemeters aan klimmen vandaag, maar het ging vrij rustig tot de finale.”

‘Ik ben heel blij’

Richting de laatste klim werd hard gedaald in het peloton, waarna de groep in volle vaart op de beklimming afstoof. ,,Grace Brown deed daar echt een goede lead-out om het zwaar te maken, waardoor we maar met een kleine groep aan de gravelstrook zouden beginnen. Dat werkte, want we waren daar nog met zo’n twintig rensters over. Ik ben vervolgens al aangegaan voor de gravelsectie begon. Die wilde ik graag als eerste oprijden. Vervolgens heb ik niet meer omgekeken en ben ik gewoon gegaan tot de finish.” Helemaal vlekkeloos ging het niet, omdat van Vleuten nog even van haar fiets viel, omdat ze in een stuk gravel belande. Het was juist daar zo steil, dat ze noodgedwongen een stuk moest lopen. Maar ze kon gelukkig weer snel op haar fiets springen, om uiteindelijk de winst, de roze trui en kostbare seconden te pakken op de concurrentie. ,,Ik ben heel blij dat ik vandaag tijd heb kunnen pakken op de concurrentie. ,,Het is natuurlijk een heel mooie overwinning, in de regenboogtrui, in de Giro. Ik ben een heel blij en ook een opgelucht iemand.”

Stand na twee etappes:

  1. 1. Annemiek van Vleuten
  2. 2. Anna van der Breggen op 1.16 min.
  3. 3. Katarzyna Niewiadoma op 1.16 min.
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden