<p>Wageninger Taco van der Hoorn gaat juichend over de finish. Hij wint sensationeel de 3e etappe in de Giro d&#39;Italia.</p>

Wageninger Taco van der Hoorn gaat juichend over de finish. Hij wint sensationeel de 3e etappe in de Giro d'Italia.

(Foto: ANP)

Sensationele zege Wageninger Taco van der Hoorn in Giro d’Italia

  Sport

WAGENINGEN – Taco van der Hoorn heeft op sensationele wijze de derde etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De 27-jarige inwoner van Wageningen, rijdend voor de ploeg van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux was in de lastige derde etappe al de hele dag in de aanval en rondde zijn leeuwenmoed uiteindelijk af met een spetterende solo, die het achter hem jagende peloton uiteindelijk te machtig was.

door Dick Martens

Nog 4 seconden over

Al vroeg in de etappe, die de renners van Biella naar Canale voerde en 190 kilometer lang was, gingen acht renners op avontuur. Onder hen Van der Hoorn en Lars van den Berg, Vincenzo Albanese, de Italiaanse drager van de blauwe bergtrui, en de Oekraïner Andrii Ponomar. Op de laatste klim van de dag, waar geen punten voor de bergtrui klaarlagen maar alleen bonusseconden, lieten Van der Hoorn en Simon Pellaud hun medevluchters achter zich. Negen kilometer voor de meet demarreerde de Wageninger weg van zijn medevluchter uit Zwitserland. Van der Hoorn liep wel de nodige seconden uit, maar dat duurde niet lang. Op de streep in Canale had Van der Hoorn nog maar4 seconden voorsprong over, maar het was wel goed voor de sensationele zege. Met de handen in de lucht en een brede grijns, maar ook vol ongeloof passeerde hij uiteindelijk de finishlijn als glorieuze overwinnaar. Achter de winnaar sprintte Davide Cimolai naar de tweede plaats. Peter Sagan, wiens Bora-hansgrohe-formatie de hele dag de koers hard maakte, moest genoegen nemen met een derde stek. Filippo Ganna hield zijn roze trui. Tony Gallopin en Giulio Ciccone maakten zich los uit het peloton en openden de jacht, maar haalden het niet. Ook het aanstormende peloton, dat de laatste kilometer inging met 17 seconden achterstand, kwam uiteindelijk net te kort.

Vol gas naar de finish

,,Ik kan het nog niet geloven”, reageerde Van den Hoorn kort na de finish en nadat hij door zijn ploeggenoten hartstochtelijk was gefeliciteerd. ,,Ik wilde in de ontsnapping zitten, omdat ik de hele Giro agressief wil rijden. Maar ik weet dat het moeilijk is om de finish te halen met een kopgroep. Maar elke kans, hoe klein die ook is, is er een. Eigenlijk geloofde ik er niet in, toen het verschil op 25 kilometer nog een minuut was. Simon (Pallaud) reed heel hard op die klim. Daar zat ik toch al wel op mijn limiet. Maar in de afdaling had ik wat voordeel van mijn zwaardere gewicht en was ik aerodynamisch beter en Simon was moe dus zo loste ik hem. Op dat moment hoorde ik dat ik 40 seconden had en ging ik vol gas.”

‘Ik ga het halen’

Van de acht koplopers bleken Van der Hoorn en Simon Pellaud, de Zwitser van Androni Giocattoli-Sidermec, de sterkste. Zij bleven na de laatste klim over. “Simon reed heel hard op die klim. Daar zat ik op mijn limiet”, geeft Van der Hoorn aan. “Maar in de afdaling had ik voordeel van mijn zwaardere gewicht en was ik aerodynamisch beter, en Simon was moe dus zo loste ik hem. Op dat moment hoorde ik dat ik 40 seconden had en ben ik met mijn laatste krachten vol gas gegaan. Vlak voor de finish keek ik achterom en drong het tot mij door: ‘What the f*ck, ik ga het halen!’. Die laatste meters waren echt ongelooflijk.” De etappezege in de Giro is voor Van den Hoorn het tot nu toe grootste succes in zijn wielercarrière.

Felicitaties van ‘de buurvrouw’

Ook plaatsgenoot, buurvrouw en collega-wielrenner Annemiek van Vleuten was trots op Van der Hoorn. Op Twitter reageerde ze enthousiast: Trots op mijn buurman Taco van der Hoorn/proud to see my neighbour winning in Giro. Nice to see dedication and hard work payed off today for him! Huge congrats Taco!!!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden