Annemiek van Vleuten (op archieffoto, na haar winst in de Ronde van Vlaanderen) won, na haar Olympische zilveren en gouden medaille, zaterdag opnieuw. In Spanje soleerde ze naar de winst in San Sebastian.
Annemiek van Vleuten (op archieffoto, na haar winst in de Ronde van Vlaanderen) won, na haar Olympische zilveren en gouden medaille, zaterdag opnieuw. In Spanje soleerde ze naar de winst in San Sebastian. Foto: Movistar

Van Vleuten neemt Olympische vorm mee naar Spanje en wint weer

31 juli 2021 om 14:24 Sport

door Dick Martens

WAGENINGEN - Dat op Annemiek van Vleuten geen maat staat is inmiddels wijd en zijd wel bekend. Die bewering werd vandaag (zaterdag) nog maar weer eens bevestigd. Nog maar amper drie dagen geleden was ze ongenaakbaar op de Olympische tijdrit in Tokio en won ze de gouden medaille, om vervolgens twee dagen later uitgebreid in Scheveningen te worden gehuldigd. Zaterdagochtend stond ze in een regenachtig Baskenland aan de start voor de Donostia San Sebastián Klasikoa Women, die ze na de zoveelste indrukwekkende solo ook weer won. 

‘Het is een mooie wedstrijd’

Haar doel in Tokio was: ‘mijn beste zelf ooit te zijn’. Dat doel logenstrafte ze niet en de beloning was prachtig Olympisch eremetaal. Na al die succes vloog ze met onder andere de eveneens succesvolle roeiers terug naar Nederland, om daar weer verenigd te worden met haar moeder en andere familieleden en vrienden en te genieten van huldigingen en mediaoptreden bij de NOS en Humberto Tan. Eén dagje was ze in Wageningen, trainde ‘s morgens nog even om daarna snel, als enige van de vier Olympische rensters, weer richting Spanje te vertrekken. Anna van der Breggen, Marianne Vos en Demi Vollering waren er allemaal niet bij toen in alle vroegte het startsein klonk voor de 139,8 kilometer lange heuvelklassieker. De reden dat Van Vleuten wel afreisde was, dat het een van haar favoriete wegkoersen is. ,,Het is voor mij dan ook niet moeilijk om hier gemotiveerd aan de start te staan”, lichtte ze haar komst naar de start in Donostia toe. ,,Het is een mooie wedstrijd en ik ken de organisator goed, dus ik wilde hier bij zijn.”

Solerend naar de overwinning

Ze stelde ‘haar’ organisator vervolgens niet teleur. Nadat een kopgroep bijna twee minuten voorsprong bij elkaar had gefietst, waren het Van Vleutens ploeggenoten van Van Vleuten, die de regie in handen namen. Op de laatste klim, de Murgil Tontorra, werd de laatste vluchtster, Cordon-Ragot ingerekend en soleerde de olympisch tijdritkampioene richting Donostia. In de slotfase kwam de overwinning niet meer in gevaar en bekroonde Van Vleuten haar droomweek met nog maar weer eens een overwinning. 

advertentie
advertentie