Tijdens het Sportcafé 2019 werd atlete Pallas atlete Dagmar Smit  (links) verkozen tot Wagenings Sportvrouw van het Jaar.
Tijdens het Sportcafé 2019 werd atlete Pallas atlete Dagmar Smit (links) verkozen tot Wagenings Sportvrouw van het Jaar. Foto: Dick Martens

Wageningse sporttoppers passend gehuldigd

13 december 2019 om 09:10 Sport

door Dick Martens

WAGENINGEN – Donderdagavond vond in Sporthal Het Binnenveld het jaarlijkse Sportcafé van de stad Wageningen plaats. Tijdens het drukbezochte Sportcafé traden de sportvrouw, sportman en sportploeg van 2019 voor het voetlicht, waarbij de organisatie dit jaar onderscheid maakte tussen professionals en amateurs. Dagmar Smit, Jan Groenendijk, Annemiek van Vleuten, KV Wageningen A1 en jong talent Valerie Buijse werden de grote winnaars.

Het Binnenveld fraaie nieuwe huldigingslocatie

Voor de feestelijke huldeblijken was dit jaar, nadat eerdere edities van het Sportcafé plaatsvonden in onder andere Party- en Cateringservice De Patio en Sports Centre De Bongerd, gekozen voor de gloednieuwe sportlocatie ‘Het Binnenveld’. Traditioneel was nog wel steeds, dat de avond een aanvang nam met de begintune van NOS Studio Sport, waarna het welkomstwoord van Henk Kuiper, als vertegenwoordiger van de Sportraad, volgde. Kuiper blikte ook nog even terug op het Wageningse Sportjaar.

Duo-presentatie

Vervolgens leidden, inspelend op de huidige trend ‘het duo-presenteren’, Sportcoach Berry Hellegering en KV Wageningen-voorzitter Gertjan van Leeuwen, de aanwezigen verder door de ‘sportieve en feestelijke avond’. De eerste prijs viel schermster Valerie Buijse ten deel. Zij werd door burgemeester Geert van Rumund gehuldigd als het Wageningse sporttalent. De schermster timmert bij schermvereniging La Prime nationaal en internationaal, behoorlijk aan de weg en wil dolgraag in de voetsporen treden van clubgenote Else Noë, die onder andere in Italië schermde en ook deel uitmaakte van het Nederlands floret-team, waarmee fraaie successen werden behaald. De meest bijzondere ‘Wageningse’ sportprestatie werd geleverd door atlete Lotta van Leeuwen. De Tartlétos-atlete, die in 2017 getroffen werd door leukemie, maar verloor de liefde voor het hardlopen nooit. Ze knokte zich terug en nam onlangs zelfs weer deel aan de Batavierenrace, de grootste studenten hardloopestafette van de wereld. Van Leeuwen was de slotloopster en werd groots door team- en clubgenoten binnen gehaald. ,,Dat was voor iedereen en zeker voor mij, een erg emotioneel moment.”

Onmisbare vrijwilligers

De langste lijst van genomineerden was er in de categorie ‘Sporthelden’, veelal vrijwilligers die zich het hele jaar met hart en ziel inzetten voor ‘hun’ club. Die helden waren: Herman Roesing (WMHC), Anita van der Wal (WAVV), Herman van Mersbergen en Rogier Pouwels (SKV), Frans van Ernst (ONA ‘53) en de klusgroep van KV Wageningen. Bloemen en een warm gemeend applaus was hun deel en de waardering ‘voor altijd’.

Opnieuw fraai eerbetoon voor Annemiek van Vleuten

In de categorie helden vallen uiteraard ook de professionele wielrenners Annemiek van Vleuten en Jan Willem van Schip. Beiden trokken afgelopen jaar de regenboogtrui over de schouders, waarbij vooral de heldendaden van Van Vleuten wereldwijd opzien baarde. Opvallend en kenmerkend is daarbij, dat ze niet vergeet ‘haar’ Wageningen te benoemen in de vele interviews. Een betere stadspromotie kan burgemeester Van Rumund zich dan ook niet wensen. Haar prestaties en die van collega Van Schip werden eerder dit jaar dan ook al beloond met het mogen tekenen in het Wagenings Gedenkboek. Van Schip deed dat voor het eerst. Van Vleutens signatuur kwam voor de vierde keer in het lijvige gedenkboek. Als ’Wagenings professionele Sporter van het Jaar’ kwam vervolgens de kaart met ‘Annemiek van Vleuten’ uit de enveloppe. Zelf was de winnares, in verband met een hoogtestage in Columbia, niet aanwezig. De prijs werd in ontvangst genomen door leden van TCW ‘79.

Eretitels voor Dagmar Smit en Jan Groenendijk 

Trainer-coach van het jaar werd atletiektrainer Jeroen Zeinstra. Hij begeleid al jaren en met groot succes atleten bij AV Pallas ‘67. Zeinstra kon zelf niet aanwezig zijn en liet zich vertegenwoordigen door atleet Patrick Smit, die de winnende coach typeerde als ‘de trainer die goede impulsen geeft aan onder andere de Pallas-Masters en precies aan de juiste lijntjes weet te trekken’. Als sportploeg van het jaar werd vervolgens KV Wageningen A1 gehuldigd. Zij kregen de voorkeur boven de studenten-wielerploeg ‘Hellingproef’. De feestelijk avond werd afgesloten met de huldigingen van de amateursporters van het jaar. Bij de vrouwen ging de spannende strijd tussen badmintonster Kelly van Buiten, schaatster Janneke Elzinga en atlete Dagmar Smit. Winnares werd Dagmar Smit, die vooral op het onderdeel cross fraaie successen behaald, maar komend jaar ook op de baan wil schitteren. Wagenings Sportman van het Jaar werd dammer Jan Groenendijk, die de concurrentiestrijd won van mede-genomineerden, de boogschutters Willem van Doesburg en Jan-Willem Lentjes, dammer Jan Groenendijk en zeiler Eugene Hendrikx. Groenendijk zelf kon de prijs, door andere verplichtingen, niet zelf in ontvangst komen nemen. Zo kwam er een einde aan een avond vol mooie woorden en dito huldigingen, waarbij nogmaals duidelijk werd dat Wageningen zeker een echte sportstad is.

KV Wageningen A1 werd Sportploeg van het Jaar.
Wageningens burgemeester Geert van Rumund, maakt bekend wie de Sportploeg van het Jaar werd.
Burgemeester Geert van Rumund is vol lof over de prestaties van Tartlétos-atlete Lotta van Leeuwen.
Schermster Valerie Buijse werd gehuldigd als Sporttalent van het Jaar.
Burgemeester van Rumund toont een bijzondere sporttrofee, die hij aantrof in de kelder van het stadhuis.
Oom was er veel waardering voor de diverse Wageningse sport vrijwilligers.
De handboogschutters Willem van Doesburg en Jan-Willem Lentjes en zeiler Eugene HendrikX (midden) waren in de race voor Sportman van het Jaar. Die titel ging echter naar de niet aanwezige dammer, Jan Groenendijk.
advertentie
advertentie