Foto: Staantribune

Boekpresentatie 'Verdwenen Profclubs' op de Wageningse Berg

  Sport

door Dick Martens

WAGENINGEN -  Het is bijna niet voor te stellen, maar ooit kende Nederland maar liefst 84 (semi)profclubs. Door allerlei beleidswijzigingen, het schrappen van de tweede divisie, faillissementen, fusies en de introductie van een aantal nieuwkomers is dat aantal tegenwoordig 34. In 'Verdwenen Profclubs' duikt Staantribune-redacteur Martijn Schwillens in de wereld van de clubs die na 1991 door opheffing of faillissement uit het betaald voetbal zijn verdwenen: SVV Schiedam, VC Vlissingen/VCV Zeeland, FC Wageningen, HFC Haarlem, RBC Roosendaal, AGOVV Apeldoorn en SC Veendam.
 

65-jarig jubileum
Het betaald voetbal in Nederland viert dit jaar een 65-jarig jubileum, maar voor oud-spelers, -bestuurders en zeker de supporters is dat geen reden voor een feestje. Zij komen uitgebreid aan het woord in dit boek. Welk gat heeft het verdwijnen van hun favoriete vereniging achtergelaten? Is er een doorstart als amateurclub gemaakt en is er zicht op een terugkeer in het profvoetbal? Het boek 'Verdwenen Profclubs' geeft een antwoord op deze vragen en vormt tegelijk een eerbetoon aan de clubs die ooit tot de verbeelding spraken bij een groter publiek, maar nu slechts een voetnoot vormen in de historie van het betaald voetbal in Nederland.

Over de auteur
Martijn Schwillens (1979) is sportjournalist voor onder meer Staantribune, hét magazinecover voetbalcultuur. De Cuijkenaar heeft drie voetbalboeken op zijn naam staan, waaronder Verdwenen maar niet vergeten(2004). Schwillens is fervent groundhopper en heeft een buitengewone belangstelling voor verdwenen profclubs en clubs-in-verval in binnen- en buitenland.

Presentatie
'Verdwenen Profclubs – Verbonden door de ondergang' wordt op dinsdag 15 oktober 2019, vanaf 20.00 uur (vanaf 19.00 uur inloop), gepresenteerd tijdens de 'Avond van de Verdwenen Profclubs' in Stadion De Wagenngse Berg. Tijdens de avond wordt het boek overhandigd aan enige prominente spelers én supporters van SVV, VC Vlissingen/VCV Zeeland, FC Wageningen, HFC Haarlem, RBC Roosendaal, AGOVV Apeldoorn en SC Veendam. Het evenement is voor iedereen gratis toegankelijk.


Locatie: Stadion de Wageningse Berg, adres: Generaal Foulkesweg 108, 6703 DS in Wageningen.

FC Wageningen

Schrijver Martijn Schwillens besteed in zijn boek ruim aandacht aan FC Wageningen. 'Van alle Nederlandse profclubs die ooit failliet zijn gegaan, spreekt FC Wageningen voor velen het meest tot de verbeelding. Vooral omdat het stadion er dertig jaar later nog gewoon ligt', is de aanhef. Verder laat hij onder andere geboren Renkumer en momenteel inwoner van Heteren, Gerdo van de Peppel aan het woord. Zijn voornaam refereert aan de vedette van FC Wageningen: Gerdo Hazelhekke, die in het boek ook uitgebreid zijn verhaal vertelt. Evenals zijn voormalig ploeggenoot Eus van Vijfeijken, trainer Hans Boersma en Lodewijk de Kruif, voormalige selectiespeler en tot vorig seizoen nog trainer bij Duno in Doorwerth. Het hoofdstuk FC Wageningen wordt besloten met een overpeinzing van supporter Van de Peppel: ' Elke keer als ik die lichtmasten zie, denk ik: wat zou het toch mooi zijn als…'. Een overpeinzing die nog bij veel FC Wageningen-aanhangers zal voortleven.
 

Het boek is verkrijgbaar in de webshop van Staantribune' op www.staantribune.nl en vanaf dinsdag in de betere boekhandels. ISBN: 9789082375886(NUR 489), 208 bladzijden (paperback), prijs: € 22,50.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden