Dammers WSDV laat landskampioen wankelen


De dammers van WSDV, met onder andere Jan Groenendijk (op archieffoto) in de gelederen, verloren van het sterke Hijken DTC. In Wageningen werd het 8-11.
De dammers van WSDV, met onder andere Jan Groenendijk (op archieffoto) in de gelederen, verloren van het sterke Hijken DTC. In Wageningen werd het 8-11. (Foto: Geb Kos)

Dammers WSDV laat landskampioen wankelen

  Sport

WAGENINGEN - Na twee wedstrijden staan de dammers van WSDV nog steeds met lege handen. Maar na de 11-9 nederlaag tegen het sterke Hijken DTC kan de Wageningse ereklasser de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. De landskampioen wankelde in clubhuis 'De Doorbraak' en kon opgelucht ademhalen omdat het zonder averij de terugreis kon aanvaarden

Verkeerde spelplan

Alexander Schwarzman trof Harm Wiersma en de twee oud-wereldkampioen wilden er best voor gaan zodat het een echte en geen zogeheten grootmeester=remise werd. Marcel Monteba trof voor de derde keer Roel Boomstra, de derde oud-wereldkampioen in dit gezelschap, die vorig jaar nog remise moest toestaan.  In het middenspel koos de Wageningse teamleider het verkeerde spelplan en kon met een bord vol schijven opgeven.  Matthias de Kruijf kwam tegen de degelijke Marin Dolfing wat ongemakkelijker uit de opening maar hield  de defensie keurig gesloten.

Gelijkmaker

Jan Groenendijk scoorde de gelijkmaker. Wouter Wolff werd in de verdediging gedrukt en kon na een kleine finesse opgeven. 'Ik durf het woord ontgroening bijna niet in de mond te nemen', meldde Dolfing op Toernooibase. Michiel Kloosterziel verraste Hendrik van der Zee met een combinatie die echter net niet winnend bleek. Ester van Muijen gaf Auke Scholma in een principieel gevecht van aanval tegen verdediging  volwaardig partij en verdiende daarmee een zogeheten blauwe vermelding. Ook trainer/speler Rik Keurentjes deed wat hij moest doen en zorgde er bekwaam voor de Iwan Trofimov geen gevaar kon stichten.

Mooiste partij

De beslissing viel toen Johan Sterrenburg in het middenspel ten onrechte te veel wilde en door de stugge Aleksej Domchev bekwaam werd uitgetikt. Dat Sterrenburg van te voren een winstopdracht had meegekregen was hier debet aan. De mooiste partij van de dag speelden Heike Verheul en Wouter Sipma.  De WSDV-ster ging uiteindelijk mank aan een achtergebleven schijf op haar linker vleugel.  Na de superieure omsingelende bewegingen van de Drentse grootmeester ('Ik heb tijdens de partij geen remise gezien') vluchtte zij in een eindspel dat volkomen kansloos bleek. Ook Machiel Weistra verwierf zich een 'blauwtje'. Wie oud-landskampioen Hans Jansen wil verslaan moet van goede huize komen. Dat deed het WSDV-talent, die zaterdag, samen met coach Ester van Muijen, naar het WK jeugd in Izmir (Turkije) afreist. Zijn voorpost bleek uiteindelijk goud waard  waarna hij het eindspel met vaste hand keurig in winst omzette. Het bleek net niet voldoende voor een stunt maar WSDV tankte er wel veel zelfvertrouwen door.

   

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden