Foto: Dick Martens

Weemoed en waardering bij laatste Bergrace By Night

  Sport

WAGENINGEN – Hardlopen van A naar B is van alle tijden. Het bewegen op loopschoenen, wie is er niet ooit eens mee begonnen en er veelal ook nog verslingerd aan geraakt. Inmiddels is die vorm van bewegen niet meer weg te denken, evenals de zogenaamde 'loopevenementen'. In Wageningen startte in dat kader al in 1984 een fraai initiatief, de Van Berg tot Bergrace: 'Hardlopen van de Wageningse Berg naar de Grebbeberg in Rhenen. Maar al snel werd daar een nieuw fenomeen aan toegevoegd, namelijk de Bergrace By Night, het lopen in het donker. Een noviteit, dat uitgroeide tot populariteit, met dank aan de initiatiefnemers van het eerste uur, Hans Burgersdijk en Matty van Maanen.  De Bergrace By Night beleefde vorig jaar de veertigste editie, maar met de 41e editie, van vrijdagavond, kwam er een einde aan de mooie traditie. Voor het laatst werd er tussen Wageningen en de Grebbeberg gelopen. Het werd een einde 'met een lach en een traan'.

Door Dick Martens

Ruim 3000 lopers

Ruim 3.000 lopers, afkomstig uit 225 plaatsen in Nederland vierden het afscheidsfeestje mee. Daarvan 'deden' ruim 700 lopers dat vanuit, daar waar de oorsprong van de Bergrace ooit lag, Stadion de Wageningse Berg. Nog voor de lopers daar vanaf de fraaie grasmat aan hun 11,6 kilometer richting Rhenen begonnen waren er al starts geweest bij Ouwehands Dierenpark (3,3 km), de Marijkeweg in Wageningen (5,2 km) en vanaf de Markt (7,6 km). Toch waren velen teruggekeerd naar 'de oorsprong' of wilden nog eenmaal beleven hoe dat voelt om vanuit het legendarische stadion te vertrekken.

'Lopen zit in de genen'

Zo ook Alex Gijsbers (59) uit Berghem, die samen met zijn dochter Kyara (17) aan de start stond. ,,Ik ben een echte loopfanaat, maar moet het vanwege knieproblemen wat rustiger aandoen. Vroeger liep ik zeven keer per week, deed veel aan wedstrijden mee, ook aan de Bergrace, die ik 15 jaar geleden zelfs heb gewonnen. Nu loop ik voor de derde keer mee." En dat dat wat betekende, bleek nu nog steeds, getuige de mooie lach op zijn gezicht. Trots is hij zeker ook op zijn dochter. ,,Zij is een talent en zit ook al in de Nederlandse selectie, waarmee ze al mooie resultaten haalde. Ik denk dat zij vandaag wel eens de snelste zou kunnen zijn." Om daar lachend aan toe te voegen, dat zij papa al na vijf minuten ingehaald zal hebben. ,,Zo vader, zo dochter, hè", vult Kyara aan. ,,Het lopen zit in mijn genen en zeker ook het plezier dat ik eraan beleef. Ik ben lid van AV Oss '78 en ben actief op veel afstanden. Crossen, waarbij ik al eens vierde van Nederland was en de 10 kilometer hebben mijn voorkeur. Op die onderdelen hoop ik nog veel beter te worden. Dat betekent veel trainen en daar past de Bergrace, die ik voor de tweede keer loop prima bij. Maar bovenal vind ik het leuk om met papa te lopen."

Afwezig op afscheidsfeest

'Leuk' is ook het toverwoord van een zevental lopers uit Beuningen en omgeving, lid van Hardloopvereniging Beuningen. ,,Geweldig om vanaf deze legendarisch plek te kunnen starten", klinkt het in koor. ,,Geweldig dat het Stadion nog in stand wordt gehouden en wat ligt het gras er nog mooi bij. Maar ook jammer dat er een einde komt aan deze mooie traditie. We namen altijd met een groep vanuit onze vereniging deel, omdat de organisatie perfect is, het decor geweldig is en vooral de sfeer fantastisch is." Dat zal de organisatie en al hun tientallen vrijwilligers strelen, maar ook pijn doen. Dat is zeker bij Hans Burgersdijk het geval, want juist hij ontbrak op 'het afscheidsfeest', vanwege hartklachten. Toch was hij er nog wel een beetje bij. ,,Via de telefoon werd ik op de hoogte gehouden en kon ik nog wat tips geven. Ik ben blij en trots op vooral Matty van Maanen en al die vrijwilligers die er vanavond en in de aanloop naar de Bergrace toch weer hebben gezorgd dat meer dan 3.000 deelnemers plezier hebben kunnen beleven aan dit mooie evenement. Jammer dat het zo moet eindigen, maar 'het is zoals het is'. Nu eerst weer goed herstellen en geduld betrachten. Dat is lastig, want 'niets doen' is niets voor mij."

Een hecht team

De speaker van dienst op de Wageningse Berg, Hans van Heumen, is een van die vele vrijwilligers die al jaren deel uit maakt van 'Team Bergrace'. ,,Ja, jammer dat het gaat stoppen en erg vervelend dat Hans er uitgerekend vanavond niet bij kan zijn. Maar zijn gezondheid en het herstel hebben nu prioriteit. We vormden een hecht team, waarin ieder zij-of haar rol had. We waren, met dank aan Hans en Matty, goed op elkaar ingespeeld. Het was elk jaar weer een hele organisatie, maar de waardering, ook vanavond weer was groot. Het sterkt je als blijkt, dat de deelnemers het naar hun zin hebben gehad, want voor hen doe je het tenslotte allemaal."

Einde aan een mooie traditie

Naar hun zin hadden Alex en Kyara Gijsbers het zeker ook gehad. Beiden haalden de finish. In het grote deelnemersveld van totaal 764 lopers was Kyara op twee na de snelste vouw in het 218 tellende (vrouwelijke) deelnemersveld en zelf eerste in de categorie 'vrouwen onder 19 jaar' (in een tijd van 54.29 minuten). Vader Alex werd 97e (en vierde in zijn leeftijdscategorie) in een tijd van 51.33 minuten. Zo kwam er in Ouwehands Dierenpark met de prijsuitreikingen en een spetterende Afterparty een einde aan weer een mooie traditie. Een einde met weemoed, maar vooral met waardering.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden