Annemiek van Vleuten sluit fantastisch seizoen af in stijl


Foto: Dick Martens

Annemiek van Vleuten sluit fantastisch seizoen af in stijl

  Sport

WAGENINGEN- Voor Annemiek van Vleuten zit het wielerseizoen er na zaterdag definitief op. Vanaf nu gaat de fiets definitief 'in de schuur' om er na een paar weken vakantie weer uitgehaald te gaan worden. Maar voor ze haar fantastische seizoen, met het veroveren van haar wereldtitel in het Engelse Yorkshire als gedroomd hoogtepunt, beëindigde verscheen ze nog gewoon 'even' aan de start bij de 8e editie van de Nationale veldrit van Rhenen, georganiseerd door de Veenendaalse wielervereniging AXA Valleirenners. Ze besloot haar wielerseizoen in stijl, als winnares, op de hoogste trede van het erepodium, compleet met bloemen en een 'gouden' medaille.

Door Dick Martens

Op de fiets naar de start

Vanuit Wageningen, met haar rugzak als bagage, was ze in de voormiddag op haar fiets gestapt, om om 13.00 uur achter de modderige startstreep plaats te gaan nemen.  Dat deed ze overigens voor de tweede keer. ,,In 2009 was ik hier ook al eens. In de stromende regen. Toen had ik het zwaar en finishte in de achterhoede," Voor ze voor de tweede keer van start ging, had ze de jonge Carmen, een gedreven wielrenster en sinds haar 7e lid bij de AXA-valleirenners, al gelukkig gemaakt. Als groot fan van de wereldkampioene, mocht ze namens AXA Valleirenners Van Vleuten een bos bloemen overhandigen voor haar prestatie op de Wereldkampioenschappen. Daarna ontdeed Van Vleuten zich van haar trainingsjack en werd samen met de overige deelneemsters 'weggeschoten'.

Glorieuze winnares

Op het door de overvloedige regenval, loodzware parcours nestelde van Vleuten zich vooralsnog in de achtervolgende groep achter Lorena Wiebes, maar na haar eerste 'verkenningsronde' gaf ze gas en nam in ronde twee de koppositie over om die niet meer af te staan. Onderweg genoot ze zicht- en hoorbaar van de aanmoedigingen en goedbedoelde 'veldrit-adviezen'. Stralend met de modderspatten op haar gezicht kwam ze uiteindelijk als glorieuze winnares over de finish.

Geweldig leuk

,,ik vond het geweldig leuk, om hier als lokale renster aan de start te staan", straalde de winnares vlak voor de huldiging. ,,En helemaal leuk dat ik hier ook nog heb gewonnen. De envelop gaat naar het goede doel, waarvoor ik vanmiddag, bij fietsenwinkel Roel Peerenboom, mijn wielerkleding ga verkopen. De opbrengst zal besteed worden aan het kopen van mountainbikes voor jeugdleden van WV Ede, dus daar moet ik zo snel naartoe. Maar ik kon deze wedstrijd nog even mooi meepakken. Het zware parcours lag mij wel, want ik moet altijd een beetje 'omdenken. 'Wat zwaar is, is goed voor mij. Hoe zwaarder hoe beter. Er zaten gelukkig geen technische stukken in. Geen balken waar overheen gesprongen moest worden. Het was wel zwaar, maar ik train hier vaak op de mountainbike, dus ik kende het parcours. Toch is dat wel anders dan nu op de crossfiets." Vervolgens volgde de huldiging en het applaus van de toeschouwers, daarna stapte ze weer op haar fiets richting Wageningen om na een verfrissende douche, bij fietsenwinkel Roel Peereboom haar wielerkleding aan de man- en aan de vrouw te gaan brengen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden