Zolderopruiming Annemiek van Vleuten levert maar liefst € 10.000,00 op


Foto: Dick Martens

Zolderopruiming Annemiek van Vleuten levert maar liefst € 10.000,00 op

  Sport

WAGENINGEN – Annemiek van Vleuten begon haar sportieve carrière als voetbalster bij SV Ratti in haar woonplaats Vorden, maar knieblessures noopten haar te stoppen. De haar behandelend arts adviseerde haar om te gaan fietsen en vervolgens stapte ze in 2005 op haar eerste 'Jan Jansen-fiets'. Het zou het begin worden van een meer dan fantastische wielerloopbaan. Na haar verhuizing naar Wageningen, waar ze 'Animal Science' ging studeren, stapte ze in 2006 binnen bij TCW '79, waar ze ontdekte hoe leuk fietsen was. Een jaar later werd de eerste licentie, als lid van Wieler Vereniging Ede, aangevraagd en begon haar wielerleven echt. Het voerde haar langs diverse wielerploegen, waarbij ze in verschillende tenues reed. Van al die ploegen had ze nog altijd veel kleding, evenals kleding die ze droeg in haaroptredens in de diverse Nationale- en Olympische selecties. Het werd tijd voor 'een kleine opruiming'.

Door Dick Martens

'Zonde om weg te gooien'

,,In de afgelopen jaren heb ik veel fietsspullen verzameld", aldus van Vleuten. ,,Ik vond, dat het hoog tijd werd om even goed te gaan opruimen. Ik had nog zoveel bruikbare fietskleding en ik vond het zonde om het weg te gooien. Naast wielerkleding had ik ook nog toffe vrijetijdskleding die ik had gekregen en gedragen tijdens de Olympische spelen in Rio. Ook gebruikte en ongebruikte fietsschoenen, helmen, Scott sportschoenen, nieuwe onder shirts en nog veel meer."

Vertrouwen

Gedurende haar carrière kreeg ze al wel vel verzoeken van fans om kleding op te sturen als verzamelobjecten. ,,Maar dat is onbegonnen werk, daarom kreeg ik het idee de spullen in de verkoop te doen, zodat iedereen de mogelijkheid had om wat aan te komen schaffen. Ik benaderde Roel Peerenboom met het voorstel om de verkoop in zijn winkel plaats te laten vinden en dat mocht." Peerenboom hoefde niet lang na te denken. ,,Annemiek komt vaker langs in de winkel. Wij hebben het vertrouwen van haar, dat als er wat aan haar fiets gedan moet worden, dat wij dat mogen doen. Ook ik vond haar actie geweldig en twijfelden daarom niet, om haar hier die ruimte ervoor te geven."

Einde seizoen in stijl

Ook over het besteden van de opbrengst had van Vleuten goed nagedacht. ,,Die gaat naar 'mijn' Wieler Vereniging Ede. Zij gaan er mountainbikes voor hun jeugdleden voor aanschaffen. Een prima bestemming dus." Voor de verkoop, zaterdagmiddag begon, fietste van Vleuten nog even naar Landgoed Kwintelooyen in Rhenen om daar deel te nemen aan 8e editie van de Nationale veldrit van Rhenen, georganiseerd door de Veenendaalse wielervereniging AXA Valleirenners. Het was haar laatste wedstrijd van het zo succesvolle seizoen, dat ze besloot in stijl. Ze won de wedstrijd met overmacht.

Unieke gelegenheid

Na een frisse douche stond ze om 16.00 uur klaar om haar fans te ontvangen. Die waren in groten getale op de unieke gelegenheid afgekomen. ,,Wat een opkomst, dat had ik niet durven dromen, maar echt supergaaf", aldus een verbaasde, maar ook blije wereldkampioen. Gehuld in haar regenboogtrui, werd het enen na het andere kledingstuk van haar signatuur voorzien. Van groot tot klein, van oud tot jong, iedereen kreeg aandacht, een mooi woordje, een handtekening en zijn- of haar fotomoment. Ook kreeg van Vleuten zelf nog spullen overhandigd. Foto's bijvoorbeeld, gemaakt door Eindhovenaar John Pieterse, die het ritje naar Wageningen er graag voor over had, om zijn idool persoonlijk te kunnen ontmoeten. ,,Ik volg Annemiek vanaf haar val in Rio. Toen ben ik ook het vrouwenwielrennen nadrukkelijker gaan bekijken, zeker ook door mijn cameralens. Ik ben hobbyfotograaf, met al 30 jaar ervaring en heb dit seizoen onder andere foto's gemaakt van Annemiek bij de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en onlangs tijdens de veldrit in Gieten. Ik heb haar vanmiddag een aantal uitvergrote actiefoto's aangeboden. Ze was er erg blij mee en ik was blij, dat ze voor mij nog wat foto's heeft gesigneerd. Die ga ik natuurlijk inlijsten."

Shirt voor kleinzoon in Hongarije

Bennekommer Frederik Drijver was om een andere, maar zeker ook een heel bijzondere reden in Wageningen. Vergezeld van zijn hondje 'scoorde' hij een shirt dat van Vleuten droeg als lid van de Nederlandse selectie. ,,Nee, niet voor mijzelf", lacht hij. ,,Het is voor mijn kleinzoon Bertil, die in Boedapest woont. Hij is 16 jaar, scholier, maar ook wielrenner. Hij doet het goed en wil dolgraag prof worden. Vorige week was hij nog bij mij en wilde dolgraag een shirt van Annemiek van Vleuten. Helaas kon hij vanmiddag niet zelf komen, omdat hij weer terug moest naar Hongarije.       Daarom is 'opa' gegaan en een mooi gesigneerd shirt voor hem gekocht."

Geweldige opbrengst voor WV Ede

Zo stonden er veel gezichten op 'tevreden en blij'. Ook bij moeder Ria van Vleuten. Zij was ook even komen kijken hoe de verkoop verliep. ,,Ik was in Loenermark bij een activiteit. Het was op tijd afgelopen en had nog tijd om naar Wageningen te gaan. Goed om te zien, dat het zo druk is. Annemiek had nog zoveel goede spullen en nu krijgen ze ook nog eens een mooie bestemming. Leuk om dat te zien." Meer dan leuk vond Annemiek de gang van zaken op die mooie zaterdagmiddag. Na de laatste handtekening op 'haar lievelingstrui', kijkt ze meer dan blij terug. ,,Bizar. Zoveel mensen, die voor een prachtige opbrengst hebben gezorgd, waar WV Ede erg blij mee zal zijn." Blij is nog maar zwakjes uitgedrukt. ,,Fantastisch, meer dan fantastisch", aldus Roland Draaijer, de voorzitter van WV Ede, die de hele middag aanwezig was en ook nog eens uitgroeide tot de 'huisfotograaf' van Van Vleuten. Hij maakte tientallen foto's voor de bezoekers. Ook dat leverde behoorlijk wat euro's op. ,,Ja, € 5,00 per foto, tikte aardig aan. Maar ook met de opbrengst zijn we meer dan blij."

'En nu heerlijk op vakantie'

Ook van Vleuten is blij, maar bovenal verbaasd over de uiteindelijk opbrengst. ,,€ 10.000,00, nee dat had ik niet durven dromen, maar het is echt waar. Echt geweldig en ontzettend leuk. Ik heb met iedereen leuk kunnen praten, mooie fotomomentjes gehad. Kortom, een geweldige dag. En nu ga ik met vakantie. Daar kijk ik echt naar uit. Heerlijk twee weken met een vriendin naar de Filipijnen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden