De dammers van WSDV wonnen in de derde ronde van de Ereklasse-competitie met 11-9 op bezoek bij Witte van Moort. Daarbij wonnen onder andere Jan Groenendijk en Fred Ivens (links en rechtsachter, op archieffoto na de winst van de Gelderse Beker in mei 2018) hun partij.
De dammers van WSDV wonnen in de derde ronde van de Ereklasse-competitie met 11-9 op bezoek bij Witte van Moort. Daarbij wonnen onder andere Jan Groenendijk en Fred Ivens (links en rechtsachter, op archieffoto na de winst van de Gelderse Beker in mei 2018) hun partij. (Foto: WSDV)

Complimenten en eerste punten voor WSDV

  Sport

WAGENINGEN -  De dammers van WSDV deden in de derde ronde van de ereklasse-competitie bij Witte van Moort van zich spreken. Het team verdiende behalve de complimenten ook de eerste competitiepunten. De Westerhaarse subtopper werd na een harde strijd technisch, tactisch en mentaal door de Wageningers afgetroefd. Het werd weliswaar een zwaar bevochten, maar zeker ook een verdiende 11-9 victorie.

Sterkste opstelling

,,We konden eindelijk in onze sterkste opstelling aantreden", aldus Fred Ivens met een kwinkslag. De Ingense veteraan was een van de drie invallers waarmee de Wageningse damelite gedwongen moest aantreden. Om uiteenlopende redenen waren zowel oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman, Machiel Kloosterziel alsook Heike Verheul niet beschikbaar.

Winst voor speler-coach Keurentjes

 WSDV begon desastreus aan het uitduel. De nieuwe wereldkampioen bij de aspiranten Machiel Weistra overspeelde zijn hand tegen Odin Mol. Hij belandde in een ongewilde opsluiting en werd door een damcombinatie uit zijn lijden verlost.  Robert Jan van Steenbergen mocht zijn opwachting in de ereklasse maken en deed dat lang voortreffelijk. De gevaarlijke Jan van Dijk had in een tien-om-tien nog geen greintje voordeel. De debutant dacht met een gambiet alle kansen naar zich toe te trekken, maar was na een venijnige weerlegging meteen kansloos. De Wageningers wensten zich echter niet willoos naar de slachtbank te laten leiden. Ivens kwam in het late middenspel in het nadeel tegen de sterke Marino Barkel, maar wist stand te houden, al was het verschil tussen remise en verlies slechts één tempo. Ook Rik Keurentjes kon even later glunderen. De speler-coach had nog nooit van Gerbrand Hessing gewonnen maar nu lukte het wel.  Een bekende maar enigszins versluierde damcombinatie leidde na een lang  maar lichtelijk overbodig afspel tot een tussenstand van 5-3.

Mooi duel

Matthias de Kruijf maakte er met Yuen Wong een mooi duel, met een aantal decorwisselingen, van. Na een spectaculaire afwikkeling was remise de juiste uitslag.  Eenzelfde resultaat bereikte de derde invaller, Jesse van Beek. Dat was bijzonder knap want hij hield de Russische kopman Andrej Kalmakov in bedwang. Het Wageningse 'blok beton' won na goed en veel rekenwerk uiteindelijk zijn schijf terug die bewust, bij een grote afwikkeling, verloren was gegaan. Vervolgens bleef hij nog vrij eenvoudig op de been.

Tweede 'Pluim van de dag'

De tweede 'Pluim van de dag' ging naar Ester van Muijen, die net als Van Beek een mooie blauwe vermelding scoorde.  Gil Salomé schudde na een dubieuze Roozenburg-opstelling, die uitmondde in een zogeheten Partie Bonnard, al tijdens de partij zijn hoofd. En terecht. Van Muijen liet zich niet van de wijs brengen, forceerde uiterst koel schijfwinst en maakte het karwei secuur af. Toen stond het dus weer gelijk: 7-7. Johan Sterrenburg bereikte niets tot weinig tegen Herman Hilberink, de Tukker met de laagste rating. Het zag er nog even spannend uit maar toen de muziek uit de stand was werden de punten snel gedeeld.  

Subtiel spel

Jan Groenendijk legde eer in de wijze waarop hij de hekstelling van Peter Hoopman tegenspeelde. Met subtiel spel werd de stelling van zijn geroutineerde opponent steeds verder aan banden gelegd. Zetverwisseling leek 'JG Superstar' nog onnodig de winst te kosten, maar in een gecompliceerd eindspel leverde een ultieme truc hem toch nog de overwinning op en WSDV daarmee de eerste competitiezege. Want ook Marcel Monteba had tegen Bert Aalbers voortdurend het beste van het spel al zat er niet meer dan een voordelige remise in.

Meer berichten