Dammers WSDV hebben de smaak te pakken


Marcel Monteba (links) feliciteert namens WSDV Machiel Weistra met zijn wereldtitel en biedt hem een damboek aan.
Marcel Monteba (links) feliciteert namens WSDV Machiel Weistra met zijn wereldtitel en biedt hem een damboek aan. (Foto: Hans Kromhout)

Dammers WSDV hebben de smaak te pakken

  Sport

WAGENINGEN -  Het eerste damteam van WSDV staat voorlopig op de positie waar de ploeg wil staan. Na vier van de elf ronden prijkt de Wageningse damelite in de ereklasse in het linker rijtje. De even fraaie als verrassende zege op Witte van Moort werd gevolgd door opnieuw een eclatante zege. De streekderby tegen CTD Arnhem werd in een sterk gespeeld maar soms ook wat rommelig duel, omgezet in een uiteindelijk klinkende 12-8 overwinning. Maar liefst acht van de tien partijen eindigden in een beslissing.

Prima overwinningen van 'de kopmannen'

De kopmannen deden al snel wat van hen werd verwacht. Jan Groenendijk speelde de Arnhemse invaller Douwe Hokwerda op 'Sijbrandsiaanse wijze' van het bord. De partij kon igenlijk zo in een leerboek worden opgenomen. Alexander Schwarzman gaf Peter Kort een lesje 'klassiek'. De Russische oud-wereldkampioen plaatste tot twee keer toe een zogeheten Ghestem-doorstoot, waarbij de tweede keer beslissend bleek. Het werd nog mooier toen ook Johan Sterrenburg zijn eerste competitiezege ging boeken. De moeilijkheden groeiden Leo Aliar boven het hoofd, waardoor hij zijn toevlucht nam tot een afwikkeling die geforceerd tot zijn ondergang leidde.

Spanning toch weer terug

Hoewel de stand inmiddels 6-0 in het voordeel van WSDV was, was de strijd was nog lang niet gestreden. Jesse van Beek trof weer de kopman van de tegenpartij en leek met een superieur optreden Frerik Andriesssen regelrecht van het bord te spelen. Hij kon het later door de computer aangewezen winnende spelplan echter niet vinden en werd na een positionele misgreep regelrecht weggetikt. WSDV vergrootte de marge door Heike Verheul die tegen Hin Wong een mooie blauwe vermelding scoorde.  Haar forse aanvalspartij leek in remise te eindigen, maar toen de Arnhemmer het na een gambiet verkeerd deed was het snel met hem gebeurd. Het werd toch nog spannend toen Matthias de Kruijff zijn hand overspeelde door Henk Grotenhuis ten Harkel op te laten rukken naar de achtste rij. Die werd ten slotte 'murw werd gebeukt'. Ook Ester van Muijen ging in de fout. In een al wat ongemakkelijker stand maakte ze een paar verkeerde keuzes, waar de handige Thijs Gerritsen bekwaam van profiteerde: 8-6.

Aspiranten wereldkampioen Welstra wint na eerst te zijn gehuldigd

Marcel Monteba toonde zich de betere dammer tegen de sterke Bart Terwel maar vergat zichzelf te belonen. Nu werd het een gelijkwaardige remise, maar in het middenspel miste hij een winnend plan, zoals de computer later aangaf. Speler-coach Rik Keurentjes maakte echter aan alle onzekerheid een einde. Zijn subtiele omsingelende bewegingen brachten Erik van de Weerdhof steeds meer in verlegenheid. In een dun standje was het finaal uit, waarna Machiel Weistra na een heel spannende partij de punten deelde met Niek Smeitink: 12-8. Maar het kan bijna niet anders dat ook hier, in dit geval in een 4-om-2- eindspel, de winst werd gemist. De 16-jarige gymnasiast uit Heteren werd voor de wedstrijd gehuldigd in verband met zijn onlangs behaalde  wereldtitel bij de aspiranten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden