De WSDV'ers, titelverdediger Jan Groenendijk (24) uit Wageningen, Machiel Weistra (19) uit Heteren en Culemborger Simon Harmsma (17) -vlnr- nemen van 3 tot en met 12 januari 2023 deel aan het NK in het Fltcherhotel De Wageningsche Berg.
De WSDV'ers, titelverdediger Jan Groenendijk (24) uit Wageningen, Machiel Weistra (19) uit Heteren en Culemborger Simon Harmsma (17) -vlnr- nemen van 3 tot en met 12 januari 2023 deel aan het NK in het Fltcherhotel De Wageningsche Berg. Dick Martens

NK dammen met WSDV-toppers van start in ‘hun thuisstad’

2 januari 2023 om 12:31 Sport

WAGENINGEN – Op woensdag 3 januari aanstaande gaat in Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg het Nederlands damkampioenschap van start. Aan de start van het toernooi, dat tot en met 12 januari 2023 duurt, verschijnen niet minder dan drie toppers van de organiserende vereniging WSDV aan de start, namelijk de Wageningse titelverdediger Jan Groenendijk (24), Machiel Weistra (19) uit Heteren en Culemborger Simon Harmsma (17), die beiden hun debuut maken op dit Nederlands kampioenschap. Maar naast het Wageningse trio kent het kampioenschap nog meer topfavorieten.

Dick Martens

DE BAL ,,Dat waren er eerst zes”, aldus Fred Ivens, WSDV’er en deel uitmakend van het eerste team, die namens de organisatie van het NK dammen, als perschef optreedt. ,,Maar na het afhaken van wereldkampioen Roel Boomstra, die als professioneel dammer is gestopt en Jitse Slump, die de voorkeur geeft aan zijn studie, zijn er nog drie wereldtoppers van TeamNL overgebleven en zeker ook hun trainer die ook nog altijd tot de wereldtop behoort.” Ivens heeft het dan over: de twintigers Jan Groenendijk, die zijn titel verdedigt en bovendien nog altijd Europees kampioen is, Wouter Sipma en Martijn van IJzendoorn. En zeker ook nog ‘de oude vos’ Alexander Baljakin (61). ,,Die is technisch en tactisch nog steeds ijzersterk”, weet Ivens. ,,Hij heeft zich de titel al acht keer toegeëigend. ‘De Bal’, vorig jaar na barrage tweede, komt niet meer in persoonlijke wedstrijden uit maar gaat nog wel op het NK de confrontatie met zijn pupillen aan.”

OUTSIDERS Maar natuurlijk zijn er bij elk kampioenschap ook outsiders. Zo ook bij dit NK. ,,Voorbeelden zijn de soms wat wisselvallige Ron Heusdens en de altijd moeilijk te kloppen Hein Meijer, beiden bezitten de internationale grootmeestertitel. In totaal zijn er zelfs zeven grootmeesters van de partij, alleen geldt voor Ben Provoost deze titel slechts op nationaal niveau. Verder de voor iedereen gevaarlijke Friese Jan van Dijk, de zeer ervaren Anton van Berkel, nestor Waldo Aliar en invaller Rick Hakvoort.

TIENERS Maar ook jeugdig talent is van de partij. Hoe zullen de drie debuterende tieners zich houden? ,,Emre Hageman (17) en Machiel Weistra (19) plaatsten zich overtuigend via de halve finale. En drievoudig jeugdwereldkampioen Simon Harmsma (17) lijkt, ook gezien zijn resultaten in de clubcompetitie, de voordracht van de Topsportcommissie al op voorhand te zullen rechtvaardigen.” Naast het Wageningse trio is ook de Schiedamse landskampioen Van Stigt Thans prima vertegenwoordigd. Zij verschijnen met maar liefst vijf spelers in Wageningen.

VEEL ZIN IN De Wageningse damtoppers kijken al uit naar het komende NK in ‘hun’ Wageningen. ,,Hoewel alleen ik uit Wageningen kom voelt het ook bij Simon en Machiel wel als een thuiswedstrijd”, aldus Jan Groenendijk, die zelf de locatie op zijn duimpje kent. ,,Ik vind het echt heel leuk, dat het in Wageningen is.” Ook het feit, dat hij meer en meer in vorm begint te komen doet hem goed. ,,Eind vorig jaar had ik een dipje, maar ik begin er nu weer redelijk in te komen, dat is een goed teken, want ik verdedig tenslotte mijn titel.” Zijn teamgenoten leggen de lat wat lager. Maar aan de voorbereiding zal het niet liggen. Simon: ,,Ik heb de maand december benut om mijn tegenstanders te analyseren en als ik vervolgens goed speel en in de middenmoot eindig ben ik tevreden.” Machiel wil de top vijf aanvallen. ,,Daar ga ik voor. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.” Zijn ‘maatjes’ knikken bevestigend.

LEVENDE LEGENDE Tijdens de dubbele rondes van zaterdag 7 en dinsdag 10 januari zal de levende legende oud-wereldkampioen Ton Sijbrands (73), samen met Ester van Muijen (WSDV), de partijen op het demonstratiebord van commentaar voorzien. Verder wordt er via een livestream aan het eind van iedere ronde na beschouwd met analyses en interviews met spelers. Oud-hoofdcoach Rob Clerc doet dat de eerste en laatste dag

Het NK wordt 3 januari geopend door KNDB-voorzitter Frans de Jonge, samen met Henk Kuiper, voorzitter van de Sportraad Wageningen. Burgemeester Floor Vermeulen zal op de slotdag voor aanvang van de dertiende ronde de spelers toespreken en een eerste zet doen.

Voor meer info: www.nk2022.kndb.nl 

advertentie
advertentie