Annemiek van Vleuten traint op de Spaanse wegen met haar mannelijke collega's van Mitchelton-Scott.
Annemiek van Vleuten traint op de Spaanse wegen met haar mannelijke collega's van Mitchelton-Scott. (Foto: Collectie Annemiek van Vleuten)

Annemiek van Vleuten in voorbereiding ‘een van de jongens’

  Sport

door Dick Martens

WAGENINGEN – Annemiek van Vleuten is alweer een aantal weken in voorbereiding op het komende wielerseizoen, dat voor de Wageningse officieel begint op 29 februari, als ze in het Belgische Gent aan de start staat van de 57e editie van de Omloop Het Nieuwsblad. Maar voor het zover is staan de komende weken nog in het teken van een meer dan gedegen voorbereiding, die vorig jaar, eind november, al begon met een bijzondere hoogtestage in het verre Colombia. Daar trainde ze onder andere op 4000 meter hoogte. Ze deed dat onder andere samen met de Colombiaanse wielrenster Diana Penuela, die ze kende vanuit 'het peloton, maar ook met de mannelijke wereldtopper Esteban Chaves. Na een paar (feest)dagen thuis te zijn geweest volgde alweer het volgende trainingskamp in Italië (Sicilië) waar ze zich evenals vorig jaar, aansloot bij haar mannelijke ploeggenoten van Mitchelton- Scott.

Trainen buiten comfortzone

Op haar website gaf ze, tijdens een van haar rustdagen, een update en inkijkje van haar trainingsactiviteiten met 'de mannen', waarbij het rijden van heel veel kilometers wordt afgewisseld met 'het uit de comfortzone trainen'. Duidelijk is ook dat Van Vleuten af en toe flink moet afzien om in het mannenspoor te kunnen blijven. ,, Normaal gesproken ben ik één van de sterksten van een trainingskamp, als we met de meiden gaan trainen. Hier ben ik duidelijk de zwakste van het stel. Het verschil tussen mannen is echt heel groot. Dus ook met een goede conditie en met Colombia in de benen, ben ik hier de minste", legt ze uit. ,,Dat zorgt ervoor dat ik hier constant een beetje buiten mijn comfortzone train. De meerwaarde van dit kamp is dat ik na een blok rustige duurtrainingen in Colombia, ik hier wat meer intensieve bergop rijdt. Ondanks dat rij ik hier ook niets in het rood."

Dagelijks vaak meer dan 200 kilometer

Met mannen als Andrey Zeits, Adam Yates of Jack Haig wordt er een behoorlijk tempo gereden. ,,Dan is het voor mij nog een extra tandje erbij schakelen." Daarbij heeft ze ook de steun van Alejandro Gonzalez-Tablas, de ploegleider van het vrouwenteam, die in de ploegleidersauto volgt. Inmiddels heeft Van Vleuten er alweer bijna zes dagen op de Spaanse wegen opzitten. Daarbij wordt bijna elke dag meer dan 200 kilometer 'weggetrapt'. ,,Halverwege de rit hebben we iedere dag een uitgebreide lunchstop, dus de formule is eigenlijk hetzelfde als vorig jaar. Vandaag (zaterdag) rijden we bijvoorbeeld 240 kilometer en dan kun je het ook mentaal in twee delen indelen. Dat is tenminste hoe ik het doe en zo doe ik het ook met elke klim merk ik. Op het moment dat ik hijgend in het wiel zit en zie dat er nog 400 meter te klimmen is. Dan denk ik 'ach het is maar vier keer de Cauberg'. Dus ik ben een kei geworden in het opdelen in kleine behapbare stukken om het te kunnen overzien."

Geen speciale behandeling

In het internationale mannengezelschap is Van Vleuten 'gewoon' echt één van de jongens. ,,Ook al ben ik lid van de vrouwenploeg. Ik voel me heel erg opgenomen. Ze doen niks speciaals voor mij. Het is niet dat ze speciaal op me gaan wachten of me speciaal behandelen. Daar zou ik me ook heel ongemakkelijk bij voelen. Het is fijn dat ze me zo thuis laten voelen." De finish van de Spaanse trainingstocht ligt aanstaande dinsdag in Bari. ,,Dan ga ik een aantal dagen thuis uitrusten. Daarna ga ik naar het volgende trainingskamp (op Tenerife) om de puntjes op de i te zetten voor de Omloop Het Nieuwsblad en de Strade Bianche, mijn eerste twee wedstrijden van het nieuwe seizoen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden