Foto: Dick Martens

KV Wageningen ook ruim voorbij hekkensluiter SCO

  Sport

door Dick Martens

WAGENINGEN - KV Wageningen is de jaargang 2020 goed begonnen. Was de ploeg van het trainersduo Erik van Brenk en John Jonker in de eigen Sporthal Het Binnenveld, met 31-19, veel te sterk voor het Barneveldse ODIK, zaterdagavond was ook de hekkensluiter van de Hoofdklasse B, SCO, niet opgewassen tegen de dadendrang van de Wageningers. Na bij rust al ruim afstand te hebben genomen van de bezoekers uit Oldeholtpade (15-10) zegevierde de thuisclub uiteindelijk overtuigend met 32-22.

Friese tactiek

Door wat problemen met de zaalverlichting begon het duel met de nodige vertraging, maar nadat het euvel was verholpen brandde de strijd in alle hevigheid los. De Friese tactiek, om de runner-up uit Wageningen zo lang mogelijk aan banden te leggen, was al snel duidelijk: Achter verdedigen, waarbij het fysieke korfbal ook niet werd geschuwd. De ploeg van Van Brenk had daar aanvankelijk moeite mee en de coach was dan ook regelmatig bij het aanvalsvak te vinden om daar met de nodige aanwijzingen snel orde op zaken te krijgen. 'Vanuit samenspel naar de aangeef' en 'blijf continue bewegen' was daarbij de strategie. Het duurde weliswaar even voor de ploeg dat onder controle had, maar na het wat stroeve begin kon er uiteindelijk met een, ook in die hoogte, verdiende 15-10 voorsprong worden gerust.

Nonchalant en ongeconcentreerd

Het tweede bedrijf begon de thuisclub waarschijnlijk met de wetenschap, dat het verdere verloop van het duel wel 'op de automaat' zou kunnen. Tot afgrijzen van Van Brenk moest het nonchalante en ongeconcentreerde spel veelal gecorrigeerd worden met overtredingen wat de Friezen maar liefst drie strafworpen op rij opleverden. Mede daardoor sloop SCO dichterbij (15-13) en vluchtte Van Brenk in een time-out. ,,We zijn veel te statisch", peperde hij zijn achttal in. ,,Vanuit de beweging moeten wij het spel maken. Doe het met elkaar." De ploeg was weer wakkergeschut en nam weer afstand, al moet wel worden gezegd dat ook SCO redelijk bleef 'mee scoren'. Maar met nog ruim tien minuten op de klok en na de dubbele Wageningse wissel (voor Nena Ellermeijer en Jeffrey van Huenen voor Xanne Ketelaar en Wouter ter Maten), was het Friese verzet gebroken en kon de thuisclub, soms zelfs met wat 'Gallery Play', de strijd nog ruim in Wagenings voordeel beslissen: 32-22. Door de winst steeg KV Wageningen, met acht punten uit zeven gespeelde duels, naar de derde plaats op de ranglijst, met vier punten achterstand op de beide koplopers Dalto en Oost Arnhem. Dat uiteraard tot tevredenheid van de winnende coach.

Stukken beter

,,We hadden aanvankelijk wat moeite met hun spel, ondanks het feit dat wij van tevoren wisten hoe zij gingen spelen", blikt van Brenk terug. ,,We speelden te weinig vanuit de beweging en legden ook de focus te weinig op 'goals maken'. Gelukkig pakte de ploeg het toch weer god op en gingen we met een goed gevoel rusten." Ook van Brenk moest na rust toezien hoe zijn ploeg maar wat aanmodderde en SCO steeds dichterbij liet komen. ,,Ongeconcentreerd en niet goed in de opdracht. Gelukkig ging het na de time-out stukken beter, maar hoewel ik vond dat we wel wat te veel doelpunten tegen kregen, ben ik zeker tevreden over het eindresultaat. Als je in ogenschouw neemt, dat Oost Arnhem maar met twee doelpunten verschil van hen kon winnen, dan hebben wij het toch niet slecht gedaan."

Cruciale uitduels

Zaak is nu wel om ook de komende cruciale uitduels goed door te komen. Eerst wacht volgende week DSC en een week later gaat de reis naar Oost Arnhem. ,,We zijn aan een goede reeks bezig en kunnen nu weer naar boven kijken en hebben we afscheid genomen van het naar beneden kijken, maar wij willen natuurlijk meer. De ploeg en wij als technische staf zijn ervan doordrongen, dat als we het de komende weken laten liggen, de rest van het seizoen 'uit ballen' wordt. Maar trekken we deze lijn, met goed korfbal en veel scoren door, dan doen we nog volop mee. Daar gaan we dan ook zeker voor."

Doelpuntenmakers KV Wageningen: Matté Lipke 6, Jasper Broenink, Wouter ter Maten, Steven Landman 5, Iris Ilekhomon 4, Michelle van den Tempel 3, Eline van Veldhuisen 2, Nena Ellermeijer en Jeffrey van Huenen 1.

Meer berichten