De dammers van WSDV, met onder andere Ester van Muijen en Heike Verheul (op archieffoto) in de ploeg, verloren zaterdag in Culemborg van topclub DEZ.
De dammers van WSDV, met onder andere Ester van Muijen en Heike Verheul (op archieffoto) in de ploeg, verloren zaterdag in Culemborg van topclub DEZ. (Foto: Kees Stap)

WSDV vergeet te stunten tegen topclub DEZ

  Sport

WAGENINGEN – De Wageningse dammers van WSDV zullen zelden dichter bij een stunt zijn geweest dan zaterdag in Culemborg tegen topclub Denk En Zet. De Wageningse damelite vergat zichzelf echter te belonen voor het goede spel en verloor de streekderby van de nummer twee van de Ereklasse, met 11-9. WSDV blijft desondanks als de nummer vijf in 'het linker rijtje' staan.

Blauwe vermelding voor Esther van Muijen

Michiel Kloosterziel remiseerde zonder al te veel opwinding met Dik de Voogd. Fred Ivens, opnieuw ingevallen voor Johan Sterrenburg, voelde zich vrijwel de gehele partij 'niet echt prettig staan', maar kwam nooit in onoverkomelijke problemen tegen de jonge Wit-Rus Uladzislau Valjuk, die zijn laatste wedstrijd voor DEZ speelde.  Ester van Muijen verdiende opnieuw een zogeheten blauwe vermelding. Zij demonstreerde tegen Paul Oudshoorn met verve wat zij op de training van Rik Keurentjes heeft opgestoken. Haar sterker geachte opponent kon niets anders doen dan om afbraak over te schakelen: 3-3.

IJzersterk spel van Alexander Schwarzman

Alexander Schwarzman toonde dit keer zijn geld dubbel en dwars waard te zijn. Met een ijzersterk middenspel walste de oud-wereldkampioen over de toch lang niet malse Bas Messemaker heen. Na enig hulpeloos 'gespartel' verdronk hij in de Russische aanvalsgolven. WSDV mocht op dat moment nog dromen van een sensationele overwinning. Jan Groenendijk bleef in evenwicht met vijfvoudig nationaal kampioen Kees Thijssen die voor een punt ging en dat ook kreeg. Matthias de Kruijf speelde technisch beter dan de Afrikaanse wereldtopper Jean Marc Ndjofang en miste zelfs nog een goede mogelijkheid op de winst. Nu kon 'El Animal' er nog net zonder kleerscheuren afkomen. Dat lukte ook Machiel Weistra. In een principiële partij met wisselende kansen kwam hij er tegen Pieter Steijlen, in tijdnood, niet meer uit. Het kostte hem een schijf. De Heterense jeugdwereldkampioen had echter voldoende compensatie en moraal om nog een knap punt uit het vuur te slepen: 8-6. 

Afgrijzen

Maar vervolgens ging het echter mis. Rik Keurentjes speelde zeker niet ten onrechte op winst tegen de sterke Pim Meurs. maar zag zijn partij opeens kantelen en moest WSDV's speler/trainer tot zijn afgrijzen constateren dat hij in een verloren eindspel was beland. Nog was de gifbeker niet helemaal leeg. Heike Verheul toonde zich in het late middenspel leper dan Boudewijn Derkx en wikkelde doelbewust af naar een gewonnen vier-om-twee eindspel. Een moment van onachtzaamheid kostte haar echter op het allerlaatste moment nog de overwinning. DEZ vierde feest want de14-jarige Simon Harmsma ontpopte zich tot matchwinner door Marcel Monteba te verslaan. Ook hier bleek één foute zet beslissend, waarna Monteba, die heel goed stond, er niet meer aan te pas kwam, waardoor de beloning voor de Wageningse dammers in rook opging.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden