Annemiek van Vleuten bereidde zich wekenlang op het nieuwe wielerseizoen voor in Colombia. En met succes. Zaterdag won ze direct haar eerste wedstrijd, de Omloop Het Nieuwsblad
Annemiek van Vleuten bereidde zich wekenlang op het nieuwe wielerseizoen voor in Colombia. En met succes. Zaterdag won ze direct haar eerste wedstrijd, de Omloop Het Nieuwsblad (Foto: Collectie Annemiek van Vleuten.)

Annemiek van Vleuten geeft direct visitekaartje af

  Sport

WAGENINGEN – Annemiek van Vleuten is haar wielerseizoen, waarin ze als wereldkampioene van start gaat, meer dan voortreffelijk begonnen. Na wekenlang in het verre Colombia op hoogtestage te zijn geweest, stond ze zaterdagmiddag voor het eerst aan de start bij de voorjaarsklassieker Omloop Het Nieuwsblad. Ze gaf direct haar visitekaartje, mocht dat al nodig zijn, direct maar weer eens af. Met een achttien kilometer lange solo, die ze inzette op de beruchte Muur van Geraardsbergen, soleerde ze op indrukwekkende wijze naar de overwinning. ,,Het is geweldig om zo mijn eerste wedstrijd in de regenboogtrui te winnen”, straalde ze na afloop.

door Dick Martens

'Ik had goede benen'

Het was op voorhand al geen gemakkelijke koers. Regen en een harde wind teisterde het peloton. ,,Het was wel een epic dagje”, blikt de winnares terug op het koersverloop. Nog even leek materiaalpech wat roet in het eten te gooien, maar ook die ‘hobbel’ nam ze met verve, hoewel ze wel even schrok. ,,Het zag er even naar uit dat ik geen geluk had vandaag, ook al had ik goede benen. Voor de Wolvenberg zaten we met het hele team vooraan, maar er reed iemand in mijn achterwiel en daardoor sloeg mijn ketting vast.” Het duurde even voor ze het euvel had verholpen en weer in de achtervolging kon gaan. Maar juist op dat moment maakte het peloton steeds meer tempo. ,,Ik moest van de fiets en vervolgens lang in de achtervolging. Toen merkte ik wel dat ik goede benen had, omdat ik op de Wolvenberg al bijna naar de groep toe kon springen. Het was bovendien een goede opwarmer, want doordat we meerdere fikse regenbuien over ons heen kregen, was het koud vandaag.”

Tijdrit naar de finish

Van Vleuten sloot weer aan op de voorste rijen van het peloton, waarna ze de koers weer in gang zette. ,,Het was mijn plan om vanaf onderaan de Muur aan te gaan. Dan kon ik bovenop de schade opmaken. Maar ik merkte op de Veste, het eerste deel van de Muur, al dat het stil werd om mee heen. Ik had niet verwacht solo boven te komen, omdat ik dacht dat ik nog even nodig zou hebben om die hardheid op te doen. Ik wilde vanaf onderaan aangaan en pas bovenop om me heen kijken. Maar het werd al vrij snel heel stil om me heen. Bovenop had ik 25 seconden voorsprong. Daarna was het een tijdrit van zestien kilometer naar de finish. Wat dat betreft moest ik denken aan mijn solo in Yorkshire, waar ik wereldkampioen werd. Ook toen werd het heel stil."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden