Foto: Dick Martens

Laatste Bergrace werd ode aan Hans Burgersdijk

  Sport

WAGENINGEN – De Bergrace in al zijn facetten, wie is er niet mee grootgebracht. In de beginjaren, vanaf 1984, was het alleen sportief Wageningen en omgeving die aan de start stonden bij de het innovatieve Bergraceteam georganiseerde evenementen, maar al snel won het evenement meer en meer aan populariteit en was eigenlijk niet meer weg te denken op loop- en mountainbikekalenders. Inmiddels ruim 36 jaar later vindt de initiatiefnemer van het eerste uur, Hans Burgersdijk, het mooi geweest. Zondagmiddag zag hij voor het laatst ‘zijn’ lopers en mountainbikers vertrekken en finishen. ,,Maar wel met kippenvel over mijn hele lijf”, bekende hij.

door Dick Martens

Nog een keer genieten

Daaruit bleek dat het hem en zijn trouwe metgezel Matty van Maanen, de stille kracht die enorm veel werk verzette, maar dat altijd deed in de luwte, toch wel zwaar viel. Maar het realisme, hoe moeilijk ook, overheerste toch. ,,Natuurlijk kamp ik al jaren met een beperkt gezichtsvermogen en vlak voor de laatste Bergrace By Night werd ik ook nog eens getroffen door hartklachten en kreeg ik vier bypasses. Dat was een duidelijk signaal en dan moet je niet ten koste van alles toch door willen gaan. Bovendien word ik in mei 74 jaar, een leeftijd die Matty al bereikte. Maar vanmiddag ga ik nog een keer genieten van de deelnemers, van de inzet van de vrijwilligers en van deze fantastische omgeving.”

Vier generaties groeiden op met de Bergrace

Genieten deden, ondanks het druilige weer, ook nu weer honderden lopers en mountainbikers. Individueel of met vrienden en vriendinnen. Maar ook hele generaties stonden aan de start, zoals onder anderen Kyan van Lent (9), Stefan Abels (36), Frans Brouwers (60) en ‘opa’ Rini van Ruler (81). De Edenaren, verwoede Trailrunners, kwamen na 5,1 kilometer moe, maar meer dan voldaan over de finish. ,,Geweldig was het”, klonk eensluidend. ,,Het was zwaar, vooral de trapjes, maar zeker de moeite weer waard. Echt jammer dat dit de laatste gelegenheid was om hier te kunnen lopen. Voor de organisatie, maar ons, maar ook voor al die vrijwilligers, die altijd met hard en ziel voor ons lopers klaarstaan. Wij zijn met de Begrace opgegroeid. Nu gaan we andere alternatieven zoeken."

'Jammer', werd het meest gehoord

‘Jammer’, het woord dat misschien wel het meest werd uitgesproken. Ook de winnaar van de allerlaatste van Berg tot Berg Race, die als vanouds weer werd gelopen vanuit Ouwehands Dierenpark en 12,6 kilometer later, na een rondje door Stadion De Wageningse Berg, finishte in de voortuin van het Fletcher Hotel ‘De Wageningsche Berg’. Glorieus winnaar werd Bennekommer Nils Baanstra, die de afstand aflegde in 49,41 minuten. ,,Ik heb altijd hier in de buurt gewoond en loop al vanaf mijn Wageningse studententijd mee. Het was geweldig dat we vandaag nog een keer het klassieke parcours konden lopen, maar jammer dat het voor het laatst was. Ik ben zoals zovelen met de Bergrace opgegroeid. Hoewel ik misschien wel de allerlaatste winnaar zal zijn, hoop ik dat niet. Een doorstart zou geweldig zijn. Misschien dat er ogen open zijn gegaan en het stokje toch kan worden doorgegeven.”

'Echt geweldig'

Ook het mountainbiken was lang een van de populairste onderdelen van het Bergrace-concept. De eerste wedstrijden in Nederland, die de deelnemers onder anderen voerden door de Renkumse bossen bij ONO en door de bossen in park Mariëndaal in Oosterbeek. Nu stonden er ook weer honderden liefhebbers aan de start in het bos tegenover het Stadion. Toppers als een Maarten Tjallingi, Bart Voskamp, Thijs Al en de latere winnaar Johim Ariesen maakten gebruik van de kans om voor de laatste keer de krachten op het legendarische parcours met elkaar te kunnen meten. Ook zij lieten voorafgaand aan de start duidelijk merken aan wie zij een ode moesten brengen voor het populair maken van hun sport en de tomeloze inzet om ook de Bergrace-wedstrijden te organiseren. Luidkeels werd de naam van Hans Burgersdijk gescandeerd, met als welgemeende toevoeging: ‘Bedankt!’ Burgersdijk straalde, maar wel met het opnieuw kippenvel over zijn hele lichaam. ,,Echt geweldig’ stamelde hij. ,,Het nu loslaten zal niet meevallen, maar het is wel het beste. Ik heb het met mijn team met volle overgave gedaan en ik weet zeker, dat de Bergrace in de gedachten van velen als een uniek evenement zal voortleven. Ook bij mij hoor!”

Voor uitslagen: www.bergraceallesineen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden