Een kijkje achter de schermen van het online simultaan-schaken, waarbij WSDV'ers Jan Groenendijk en Ester van Muijen commentaar leveren op de partijen.
Een kijkje achter de schermen van het online simultaan-schaken, waarbij WSDV'ers Jan Groenendijk en Ester van Muijen commentaar leveren op de partijen. (Foto: )

WSDV-dammer Schwarzman scoort 67,5% in ‘wereldsimultaan’

  Sport

WAGENINGEN - Alexander Schwarzman heeft wel geschiedenis geschreven maar niet zijn doelstelling bereikt. De Russische viervoudige ex-wereldkampioen gaf zaterdag een unieke online klok simultaan-séance tegen veertig dammers uit de ‘de hele wereld’. Schwarzman, die op de loonlijst van de Wageningse ereklasser WSDV staat, wilde minimaal een score van 70% bereiken, maar kwam door de sterke tegenstand niet verder dan 67,5%. Hij won in vijf uur tijd 20 partijen, verloor er 6 en speelde 14 keer remise. Vooral de Nederlandse jeugd maakte het hem erg lastig. Zo trakteerden zowel Roland Kreeft als Matheo Boxum hem op een nederlaag.

 Teleurgesteld, maar tevreden over aanpak

Schwarzman toonde zich na afloop teleurgesteld over het resultaat. Wel was hij erg tevreden over zijn aanpak: agressief spel en omsingelen. Bovendien kwam hij nergens in tijdnood. De organisatie was in handen van draugts10x10, oftewel de Barneveldse WSDV’er Matthias de Kruijf. Hij had de deelnemers van jong tot oud uit veertien landen geselecteerd. Van Brazilië tot China en van Letland tot Mongolië. De FMJD-rating mocht daarbij niet hoger zijn dan 2100 (KNDB: 1200). Het speeltempo was 80 minuten + 1 minuut per zet. De klok-simultaan was te volgen op het digitale damplatform lidraughts en als bijzonderheid via youtube en voorzien van commentaar. Dit werd door topspeler Wouter Sipma en de Poolse wereldkampioen Natalia Sadowska in het Engels en door WSDV’ers Jan Groenendijk en Ester van Muijen deskundig in het Nederlands verzorgd. 

'Dit smaakt naar meer'

Voor organisator De Kruijf smaakte dit evenement naar meer. ,,In het begin van de stream kwamen de zetten niet door, dat leverde ons wat problemen op. Gelukkig werd dit snel opgelost en ging de livestream vervolgens erg goed. Beeld en geluid waren goed en ook qua inhoud was het prima. Alhoewel er natuurlijk nog genoeg verbeterpunten zijn ben ik erg tevreden. Een dergelijk evenement gaat zeker een vervolg krijgen."

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden