Annemiek van Vleuten verbleef de afgelopen weken in Italië. Daar trainde ze onder andere met samen met Antwan Tolhoek.
Annemiek van Vleuten verbleef de afgelopen weken in Italië. Daar trainde ze onder andere met samen met Antwan Tolhoek. (Foto: Annemiek van Vleuten)

Annemiek van Vleuten is blij dat ze weer kan gaan koersen

  Sport

WAGENINGEN – Annemiek van Vleuten begon vol enthousiasme en goed voorbereid aan het nieuwe wielerseizoen. En dat het met de voorbereiding, die onder andere bestond uit diverse hoogtestages in Spanje en Columbia, wel goed zat, bewees de Wageningse door de eerste koers, de Omloop het Nieuwsblad, glansrijk te winnen. Ze kon toen nog niet bevroeden, dat dat voorlopig de laatste wedstrijd, waarin ze in haar regenboogtrui schitterde, zou zijn. Het Coronavirus zette ook de wielerkalender op zijn kop. Toch lijkt daar langzamerhand wat positieve verandering in te komen, want samen met haar teamgenoten van Mitchelton SCOTT staat van Vleuten aan de vooravond van een drietal eendagswedstrijden in het Baskenland. ,,Ik ben blij dat we weer gaan koersen”, aldus van Vleuten opgelucht vanuit Italië, waar ze haar laatste trainingen afwerkte.

door Dick Martens

Drieluik aan wedstrijden

,,Eind juli mijn tweede koers van het seizoen rijden, dat is me nog niet eerder overkomen”, laat ze op haar website weten. ,,Maar komende donderdag is het wel zover. Dan rijd ik de Emakumeen Naffaroaka Klasikoa, na de Omloop Het Nieuwsblad eind februari mijn tweede wedstrijd in dit kalenderjaar. Ik kijk ernaar uit. Het is heel mooi dat we dat direct ook kunnen doen met een drieluik aan wedstrijden in Baskenland. Ook vrijdag en zondag komen we namelijk in actie.”

Goed protocol

Zondag staat van Vleuten aan de start van de Durango-Durango, een koers die ze goed kent. ,,De Emakumeen Naffaroaka Klasikoa en op vrijdag de Clasica Femenina Navarra zijn echter beiden nieuw voor mij. Ik heb nog een beetje getwijfeld of ik wel naar het Baskenland moest gaan en het risico met reizen moest nemen, maar onze ploeg heeft een heel goed protocol opgesteld, waarbij we allemaal getest worden. Daarbij is het heel mooi dat een organisatie liefst drie koersen organiseert voor ons.

Kalender door Covid-19 nog erg onzeker

Daarmee komt de wens om weer ‘gewoon graag te willen gaan racen’, dan ook uit. ,,Zeker ook met het oog op de rest van de kalender. De Strade Bianche zou op 1 augustus anders mijn eerste wedstrijd worden. Het is niet zo fijn om met die wedstrijd te beginnen, aangezien die koers over het algemeen vrij stressvol is. Daarnaast is de hele kalender door Covid-19 best onzeker. We moeten maar zien wat er daadwerkelijk door kan gaan en ik heb daardoor ook wel de instelling om te gaan rijden wat ik kan rijden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden