Annemiek van Vleuten als glorieuze winnares van Durango-Durango
Annemiek van Vleuten als glorieuze winnares van Durango-Durango (Foto: @scduranguesa)

Op Annemiek van Vleuten staat geen maat: Drie ‘Baskische zeges’ op rij (Update)

  Sport

WAGENINGEN – Welke wielrenster is nog in staat om Annemiek van Vleuten te verslaan? Dat zal menig wielerliefhebber of concurrente zich inmiddels afvragen. Nadat van Vleuten de openingskoers in februari, de Omloop Het Nieuwsblad, op haar naam had geschreven, werd er door de Corona-crisis niet meer gekoerst. Tot afgelopen week, toen de rensters in Spaans Baskenland begonnen aan een trilogie eendagskoersen. Snel werd duidelijk wie er het sterkst uit ‘de wieler lock-down’ was gekomen. Dat was de wereldkampioen uit Wageningen. Ze won de eerste (Emakumeen Nafarroako Klasikoa) en ook de tweede (Clásica Femenina Navarra) wedstrijd. Zondagmiddag vervolmaakte ze de ‘Baskische hattrick’, door ook winnend over de streep te gaan in de Durango-Durango. Medevluchtster Anna van der Breggen stribbelde in de slotfase nog wel even tegen, maar moest ten slotte ook buigen voor de ontketende van der Vleuten die opnieuw en dat ook voor de derde keer, solo en met de handen in de lucht de finishlijn passeerde.

door Dick Martens

Groots machtsvertoon

Van Vleuten toonde ook in de derde Baskische koers haar klasse en toonde opnieuw aan de beste te zijn. Toch slaagde er na haar eerste machtsvertoon toch weer een grote groep bij haar aan. Maar in de laatste beklimming van de enerverende wielerdag was een vlammende demarrage voor haar achtervolgers te veel, waardoor Van Vleuten na 113 kilometer haar Baskische hattrick in vier dagen wist te completeren. Van der Breggen werd tweede op achttien seconden. De derde plaats was voor Elisa Longo Borghini op ruim een minuut van de winnares. Met Ellen van Dijk (zevende) eindigde nog een Nederlandse in de top-10.

'Ik kan het eigenlijk niet geloven'

,,Ik kan me niet herinneren dat ik vier races op rij heb gewonnen”, aldus de winnares na afloop. ,,Eigenlijk zijn het er nu zelfs vijf, want het begon eigenlijk met mijn winst op het wereldkampioenschap. Maar eigenlijk kan ik het nog niet geloven.” Van Vleuten vond haar winst van vrijdag het meest verrassend. ,,Vandaag kende ik de finale en wist ook dat als het peloton lang bij elkaar zou blijven, dat gunstig voor mij zou zijn. Ook de slotklim kende ik goed.” Haar ploeggenoten verrichtten in de slotfase prima werk, zodat ze al haar energie in de laatste (klim)kilometers kon steken. ,,In het begin van de klim ben ik in de aanval gegaan en mijn eigen tempo gaan rijden. Toch kwam Anna (van der Breggen) bij mij aansluiten en dacht ik even terug aan La Course, toen wij ook samen om de eindzege knokten. Gelukkig kon ik haar ook nu voorblijven en weer een overwinning in mijn regenboogtrui vieren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden