Jan Groenendijk (op archieffoto) behaalde een tweede plaats op het NK rapid online.
Jan Groenendijk (op archieffoto) behaalde een tweede plaats op het NK rapid online. (Foto: TeaamNL)

Jan Groenendijk tweede op NK rapid online

  Sport


WAGENINGEN - Topdammer Jan Groenendijk heeft weer een mooi resultaat aan zijn palmares kunnen toevoegen. De kopman van de Wageningse ereklasser WSDV sloot het Nederlands kampioenschap rapid online af met een tweede plaats. Het was een waar kampioenenbal met de de creme de la creme van de nationale damwereld achter de digitale borden. In drie dagen tijd moesten negen partijen worden afgewerkt. 

Met elf punten op plaats twee

De deelnemers hadden daarbij vijftien minuten +10 seconden per persoon per partij per zet. De tien spelers speelden vanuit huis en gaven via de computer hun zetten af. De arbiter keek via Teamviewer en een webcam mee om vals spelen te voorkomen.Tweevoudig wereldkampioen Roel Boomstra toonde zich daarbij een klasse apart. Na een nederlaag op de eerste dag kwam hij met vijf overwinningen onweerstaanbaar terug en scoorden dertien punten. Jan Groenendijk en Martijn van IJzendoorn eindigden met elf punten samen op de tweede plaats. Ook hun SB-punten waren precies gelijk waarna het beste resultaat tegen de hoogst geklasseerde tegenstander de doorslag gaf. En dat was in het voordeel van 'JG Superstar'. 

Voor de poorten van de hel

Wel werden de geldprijzen eerlijk gedeeld. Groenendijk, die rapid niet als zijn favoriete speeltempo beschouwt, won drie partijen. Zijn zege op vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen kwam daarbij wat fortuinlijk tot stand. Hekkensluiter Jos Stokkel werd in het middenspel compleet van het bord geblazen. Uiterst kostbaar was de winstpartij tegen de nummer vier, Wouter Sipma, die in het eindspel onder de druk van de Wageninger bezweek. Groenendijk speelde vijf keer remise, waarbij die tegen Jitse Slump 'voor de poorten van de hel werd weggesleept'. Hij verloor alleen van de wisselvallige Ron Heusdens die in een principiële partij het gelijk aan zijn zijde kreeg.De Nijmeegse student natuur- en sterrenkunde zet zijn zinnen nu op het EK komend najaar in Turkije en wat later op het NK in Kraggenburg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden