Op de Piazza del Campo gaat Annemiek van Vleuten zegevierend over de finish als winnares van de Strade Bianche.
Op de Piazza del Campo gaat Annemiek van Vleuten zegevierend over de finish als winnares van de Strade Bianche. (Foto: Strade Bianche)

Annemiek van Vleuten knokt zich naar imposante zege in Strade Bianche

  Sport

WAGENINGEN – Annemiek van Vleuten heeft op imposante wijze de Strade Bianche voor vrouwen gewonnen. Toch leek het er aanvankelijk op, dat de Wageningse voor het eerst dit seizoen niet de hoogste trede van het erepodium zou gaan bestijgen. De wereldkampioene reed in een kopgroep op grote achterstand van de eenzame leidster, de Spaanse Mavi Garcia. Maar ‘de vrouw in supervorm’ dichtte na een knappe solo de kloof en werd daarmee de eerste vrouw ooit, die voor de tweede keer deze legendarische klassieker als winnares voltooide. Het was haar vijfde zege op rij in 2020.

door Dick Martens

Topfavoriete

In eerste instantie was er een kopgroep van elf rensters vooruit. Topfavoriete van Vleuten en oud-winnares Anna van der Breggen en ook Marianne Vos hadden die slag gemist. Niet veel later, na het ontstaan van die kopgroep, reed Garcia weg en bouwde snel een voorsprong van maar liefst drie minuten op. Het voordeel van de achtervolgers was, dat de samenwerking in de groep achtervolgsters niet goed was. Daar profiteerde ook de Spaanse koploopster van en zij leek dan ook op de overwinning af te koersen.

Kloof werd 'een kloofje'

Maar in de achtervolging sloot Van Vleuten aan bij de achtervolgende groep. Ze verhoogde het tempo en dat was voor ‘de kopgroep’ te veel van het goede. Van haar ploegleider, vanuit de auto, kwam de mededeling dat de kloof een kloofje was geworden en wat eigenlijk niemand meer voor mogelijk had gehouden werd toch nog bewaarheid. Met nog ruim 6 kilometer te rijden vond de ontketende Van Vleuten het wiel van Garcia.

Ultieme versnelling

Toch was duidelijk te zien, dat ook bij de wereldkampioene het beste eraf was, daardoor lukte het niet direct om afstand te nemen, maar op de immens steile strook laatste strook, richting de finish in Siena was een ultieme versnelling genoeg om de moedige Spaanse achter te laten en gingen even later de armen van Van Vleuten triomferend in de lucht. Leah Thomas eindigde als derde voor Anna van der Breggen. Marianne Vos werd zesde.

'Alles wat pijn doet is goed'

Na de finish moest Van Vleuten zittend op de Piazza del Campo even flink bijkomen van haar ultieme krachtsinspanning, maar was na een verfrissende cola toch weer in staat om terug te blikken op weer een heroïsche zege. ,,We zaten met Amanda Spratt in de kopgroep en dus kon ik niet veel doen", stamelde ze in de NOS-microfoon. ,,Ik dacht dat het voorbij was, maar toen Garcia op kop kwam, moest er iets gebeuren. Dit is een heel emotionele zege." De extreme hitte en het zware parcours ‘bestreed’ ze op geheel eigen wijze: ,,Ik heb geprobeerd de boel om te draaien. Alles wat pijn doet, is goed. Want dan doet het de anderen nog meer pijn. Dus zei ik tegen mezelf: ik hou van de hitte!" Het leverde haar tenslotte ‘de vijfde zege op rij’ in dit bijzondere wielerseizoen op.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden