'Wageningen City of Insect' in 2006
'Wageningen City of Insect' in 2006

Insecten voor Vrede?

8 september 2021 om 16:10 Overig

‘Out of the box-denker’

WAGENINGEN Met deze intrigerende titel start hoogleraar Marcel Dicke de openingslezing van het cursusjaar 2021/22 van de Volksuniversiteit Wageningen op woensdag 15 september om 20.00 uur in de Bevrijdingskerk in Wageningen. Velen verheugen zich alweer op de verrassende feiten die deze befaamde entomoloog iedere keer vanuit een nieuwe invalshoek weet te presenteren. Een ‘out of the box-denker’ met een passie die aanstekelijk werkt. 

En dat is nodig, want insecten zijn van cruciaal belang voor het leven op aarde. Hij kan dat als geen ander op een overtuigende en begrijpelijke wijze uitleggen. Voor jong en oud en altijd in combinatie met het bieden van aansprekende perspectieven. Natuurlijk is het goed dat iedereen beseft dat er grote zorgen zijn waar het de teruggang van het aantal insecten betreft. Maar hij is van mening dat het beter werkt om niet alleen de problemen te schetsen, maar ook oplossingen te laten zien. En daar is hij bijzonder vindingrijk in.

Vele Wageningers zullen zich het grote evenement ‘Wageningen City of Insects’ herinneren dat onder zijn leiding in 2006 een week lang duizenden mensen uit heel Nederland trok. Insecten waren overal, op straat, in scholen, in het theater en de muziek, op het witte doek en vooral op het menu van veel restaurants. De positieve aspecten van insecten stonden centraal.

Marcel Dicke is sinds 1983 verbonden aan de Wageningen Universiteit. Hij verricht onderzoek naar insecten en heeft meer dan 400 publicaties op zijn naam staan, waarvan een deel in de wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature. Voor zijn onderzoek naar de interactie tussen planten en insecten ontving hij in 2007 de Spinozapremie. Zijn onderzoek toonde aan dat planten reageren op insectenvraat met de productie van een ‘SOS-geur’ die roofinsecten aantrekt. Dit onderzoek is in 1988 gepubliceerd en Dicke was toentertijd de eerste onderzoeker die over dit onderwerp publiceerde. Later is hij zich gaan inzetten om de consumptie van insecten binnen een breed publiek een geaccepteerd goed te maken. 

Entree bedraagt 12,50 euro per persoon. Inschrijven via www.volksuniversiteitwageningen.nl.

advertentie
advertentie