Het bestuur (Roosmarijn, Mara, Lotte, Mirte, Meyke en Fleur) geeft leiding aan een groep studenten, die als maatjes werken.
Het bestuur (Roosmarijn, Mara, Lotte, Mirte, Meyke en Fleur) geeft leiding aan een groep studenten, die als maatjes werken. Alex Overman

Buddy voor goede gezondheid

16 november 2021 om 21:15 Overig

Maatjes werken aan welzijn kinderen

WAGENINGEN – Via de Stichting BalanceBuddy Wageningen is een groep Wageningse studenten aan de slag gegaan om mee te werken aan de ontwikkeling van een gezonde leefstijl van kinderen in de basisschoolleeftijd. De oorsprong van dit initiatief ligt in Utrecht. Drie jaar geleden werd daar een buddy-systeem opgezet, omdat men veel kinderen met eetproblemen en overgewicht voorbij zag komen.

Jan Boer

Fleur Porskamp en Lotte Lubberman zijn met een groep studenten als ‘maatjes’ in Wageningen begonnen om mee te werken aan de gezondheid van kinderen. De deelnemende studenten hebben een link in hun studie met voeding of sport. Het buddywerk is vrijwilligerswerk. Lotte: “Een uitdaging! We hebben het opgepakt en we doen leuke, gezonde activiteiten met kinderen, waarbij we ondersteund worden door onder meer Solidez. Zo doen we mee met een bootcamp van de Pomhorst, waardoor we de kinderen op een gezellige manier vertrouwd kunnen maken met ons. Het gaat ons niet alleen om gezonde voeding, maar ook om lekker bewegen”. Instanties als Sportservice Wageningen, Startpunt, Vrijwilligerscentrum, de gemeente, Welsaam, bblthk, sportcentrum MyLife ondersteunen BalanceBuddy. De stichting werkt met kinderen in hun eigen omgeving. Onder meer via Solidez komen de studenten in contact met gezinnen, waar ze met kinderen kennis maken om vervolgens samen allerlei activiteiten te ontplooien in het voordeel van het kind. Fleur: “Als je het als ouder echt niet meer weet, kun je ons inschakelen als maatje. Die stimuleert bij het eten van gezonde voeding en bij gezond bewegen. Ouders hebben vaak geen geld om iets bijzonders te doen. Dat doen wij dan. We krijgen enthousiaste reacties van ouders, die aangeven dat ze blij zijn, dat er iemand meekijkt als hun kind moet eten”. De studenten werken aan gezondheid, waarbij wordt gefocust op de mentale en fysieke gezondheid. Het doel is om een structurele en betaalbare verandering in de leefstijl van de kinderen te realiseren. Men zet zich in voor gezinnen, die samen met hun kind willen werken aan een gezonde leefstijl, zodat men samen overgewicht tegen kan gaan. Als maatje gaat de vrijwilliger één keer per week langs bij een gezin. Dan wordt er bijvoorbeeld gesport met het kind of geeft men educatie aan de ouders. De maatjes merken, dat het wennen aan elkaar heel zorgvuldig moet gebeuren, een kwestie van vertrouwen. Lotte: “Dan komen we makkelijker binnen. Eerst doen we samen iets leuks, dat versnelt het wennen aan elkaar. Samen doen we dan positieve activiteiten zoals bijvoorbeeld knutselen met groente, want gezond eten is hier natuurlijk ook een dingetje!” Ieder kind kan aangemeld worden, waarbij het niet alleen om het eten gaat. Fleur: “Het is gratis. Ook aan het vele stilzitten kunnen we samen met het kind werken. Alles in een vertrouwde sfeer. Nieuwe dingen eten, meer bewegen. We merken goed, dat dit resultaat heeft”. Info www.balancebuddy.nu.

advertentie
advertentie