Burgemeester Floor Vermeulen: "Ook in de moeilijke coronatijd zijn er vast en zeker mooie initiatieven van kinderen geweest"
Burgemeester Floor Vermeulen: "Ook in de moeilijke coronatijd zijn er vast en zeker mooie initiatieven van kinderen geweest" Jan Boer

“Stimulans voor jongeren!”

23 maart 2022 om 07:12 Overig

Jeugdlintje: jong geleerd is jong gedaan..

WAGENINGEN - Het is voor burgemeester Floor Vermeulen de allereerste keer, dat hij betrokken is bij het verschijnsel Wageningse Jeugdlintjes, dé waardering van de stad voor kinderen en jongeren, die op de een of andere manier in staat zijn (gebleken) om anderen een beetje ‘op te tillen’, om het leven van anderen een positieve stimulans te geven. 

Jan Boer

Zijn voorganger, Geert van Rumund, was een groot pleitbezorger van de Wageningse Jeugdlintjes. De uitreiking is op de dag voor Koningsdag op 26 april na de lintjesregen voor volwassenen. Vorig jaar (corona) fietste Van Rumund de lintjes nog zelf de stad door, nu is Floor Vermeulen de gastheer in het stadhuis, waar hij de verkozen jongeren zal ontvangen. Hij voélt zich er ook sterk bij betrokken, hij heeft er veel zin in: “Het is zo mooi om te zien, dat een jongere het initiatief neemt om zonder welke vorm van eigenbelang dan ook iets voor anderen te doen. Kan menigeen iets van leren. Het Jeugdlintje is een waardering van Wageningen voor een jongere, die daardoor gestimuleerd wordt om door te gaan met waar hij mee bezig is. Het is dus iets aan het begin van je levensweg, terwijl zo’n lintje van de koning meer aan het einde van een carrière staat. Met het Jeugdlintje geven wij de jongeren iets mee, een steuntje in de rug, een erkenning voor iets moois”. Vermeulen zet het in perspectief: “Er is nu veel ellende in de wereld. Daar zie je de veerkracht van mensen. Dan merk je, dat een positieve benadering altijd de beste is. Nee, niet alleen lintjes geven voor dingen die gelukt zijn, ook voor zaken, die moed en doorzettingsvermogen vragen”. Als voorbeeld in Wageningen noemt Vermeulen de skatebaan in Noordwest, die door de inzet van een paar kinderen is gerealiseerd: “Zie hier de onbaatzuchtigheid. Er zijn hier veel jongeren, die de schouders ergens onder zetten”. De jury hanteert de volgende criteria: er wordt gekeken naar activiteit en maatschappelijk doel. Een sportprestatie alleen is niet voldoende. Het is dus altijd breder dan alleen een activiteit of een prestatie. Ook een groep kan gelauwerd worden: een klassikale actie, een sportteam of een groepje, dat iets bijzonders doet. De juryleden zijn burgemeester Floor Vermeulen (voorzitter), Jan Boer (voormalig leerkracht, journalist), Thijs Schaffers (jongerenwerker), Wiro Pillen (wijkagent), Ivanka de Ruijter (voormalige stadsdichter), Henk Kuiper (voorzitter Sportraad) en Leonard Krijgsman (muziekdocent). Kinderen en jongeren (tot achttien jaar) kunnen aangemeld worden via de website www.wageningen.nl of via De Stad Wageningen (Gemeentepagina). Je hoeft geen held te zijn om voor een Jeugdlintje in aanmerking te komen. Kleine dingen kunnen een grote impact hebben, ook voor later. Het Jeugdlintje kan een goede invloed hebben op de ontwikkeling en het zelfbeeld van een kind/jongere. Burgemeester Vermeulen: “Denk niet alleen aan je eigen kind of het kind, dat jij als leerkracht in de groep hebt. Kijk goed om je heen”.

advertentie
advertentie