Greet Toxopeus: "Het waren vooral landschappen met vulkanische achtergrond, helemaal uit mijn hoofd"
Greet Toxopeus: "Het waren vooral landschappen met vulkanische achtergrond, helemaal uit mijn hoofd" Jan Boer

Greet Toxopeus’ schilderles

23 maart 2022 om 16:14 Overig

Culturele Ronde 9 en 10 april. www.
cultureleronde.nl

WAGENINGEN - In het weekend van 9 en 10 april heeft Wageningen weer zijn Culturele Ronde. Zeventig kunstenaars exposeren dan op 57 locaties in de stad (11-17u).

Jan Boer

Eén van de deelnemers is Greet Toxopeus, samen met haar schildergroep Verf-focus aan de Industrieweg 22. Greet heeft jarenlang schilderles gegeven aan ‘t Venster. “Als meisje zat ik ooit in dat gebouw aan de Generaal Foulkesweg, toen het nog het Wagenings Lyceum was. Ik begon bij KEO Werkwinkel, dat later ‘t Venster werd”. Greet heeft gestudeerd aan de Kunstacademie Enschede (vrij schilderen en monumentale vormgeving). Daar kreeg ze les van Johan Haanstra, de broer van cineast Bert Haanstra. Ze is geboren in Bogor op Java, woonde vanaf 1949 in Wageningen en heeft tien jaar in Zuid-Afrika doorgebracht. Ze vertelt: “Op het lyceum stimuleerde tekenleraar Douwenga mij om richting kunst te gaan. Ik wist niet wat dat was. Ik was namelijk gek op dansen en ballet, daar was ik goed in. Maar ik wilde wel graag tekenen. Op mijn twaalfde maakte ik al schilderijen. Dat waren vooral landschappen met vulkanische achtergrond, helemaal uit mijn hoofd. Ik denk dat ik dat landschap als heel klein meisje onbewust heb opgeslagen op Java. Het schilderen van zo’n landschap geeft me vrijheid. Het gaf mij herkenning. Mijn ouders vonden het prachtig!” Greet Toxopeus wilde op een gegeven moment weg uit Wageningen: “Ik vond de school vreselijk, ik wilde het liefst de wijde wereld in en ik wilde nooit van mijn leven les gaan geven. Mat gebeurde er? Ik ben teruggekomen op mijn oude school, dat later ’t Venster heette en ik ben er les gaan geven!” Nadat ’t Venster werd wegbezuinigd is ze les gaan geven in het atelier aan de Industrieweg 22. Het liefst werkt Greet met olieverf: “Dan kun je de kleuren zo mooi laten verlopen. Het zijn vooral landschappen, daarvan geef ik de interpretatie van beweging of ritme. Verder maak ik ook collages, dat heeft altijd wel iets organisch”.

Kunstroute Renkum (11,12 juni)

In Zuid-Afrika kwam ze naar buiten met haar werk middels exposities. In Wageningen en omgeving exposeert ze regelmatig. Zo is haar werk op 11 en 12 juni te zien tijdens de Renkumse Kunstroute in Everwijnsgoed. Greet Toxopeus geeft les aan het Gelders Palet en aan een groep van ‘t Venster, die nu aan de Industrieweg zit. Ze wil de eigen stijl van de cursist ontwikkelen. Daar wordt getekend en met acrylverf geschilderd. Eens per jaar verzorgt Greet Toxopeus een buitencursus van een week. ”Dat kan bijvoorbeeld in de jachthaven zijn. Dan zie je blije mensen, waar ik veel van terug krijg! Ik kijk scherp naar hun werk en geef ze feedback. Ik geef opdrachten, die breed te interpreteren zijn”. Greet schildert veel en snel: “Ik heb er nooit spijt van gehad, dat ik kunstenaar ben geworden. Sommige mensen zijn al vijftien jaar bij mij. Ik ga er met plezier heen, krijg er energie van”. Er zijn nog enkele plekken op de vrijdagmorgen bij het Gelders Palet. Kijk op www.greettoxopeus.nl.

advertentie
advertentie