Hans Dobbe overhandigt de sleutel aan burgemeester Floor Vermeulen
Hans Dobbe overhandigt de sleutel aan burgemeester Floor Vermeulen Carleen van den Anker

Archeologie in het Stadhuis

30 april 2022 om 13:49 Overig

WAGENINGEN Vanaf 25 april zijn er in de hal van het stadhuis voor het eerst archeologische vondsten te zien, die in de Wageningse bodem zijn gevonden. De voorwerpen zijn uitgestald in een glazen vitrine, die direct bij binnenkomst is geplaatst. Hierdoor zijn zij voor een breed publiek zichtbaar. De bedoeling is om regelmatig de collectie te wisselen en zowel actuele als eerdere vondsten te laten zien, waardoor de interesse in de Wageningse geschiedenis versterkt zal worden.

Het is een initiatief van Hans Dobbe van de Werkgroep Archeologie Wageningen, een onderdeel van de Historische Vereniging Oud Wageningen. Aan de uitvoering heeft Eric van Dorland meegewerkt.

Op 25 april is door deze werkgroep symbolisch de sleutel overhandigd aan burgemeester

Floor Vermeulen om zo dit initiatief in de schijnwerpers te zetten.

Als eerste thema in deze vitrine is gekozen voor het boek ‘De Westberg, een monumentaal Wagenings erfgoed’, dat op 26 april gepresenteerd wordt door de Historische Vereniging Oud Wageningen. Het boek is geschreven door vier leden van de Werkgroep Archeologie Wageningen.

De historische verhalen die zich afspelen op en rond de twee rijksmonumenten op de Westberg, tussen de Holleweg en de Westbergweg, worden hierin uitgebreid besproken. En er is een waarschijnlijke reconstructie gemaakt van de middeleeuwse kerk die er ooit stond. Ook het ontstaan van het adellijke landgoed Belmonte in de 19e eeuw wordt ruim belicht met fraaie illustraties.

Ondanks de diepgaande onderzoeken en nauwkeurige reconstructies zullen er altijd vragen blijven en ook een waas van geheimzinnigheid rond de Westberg blijven hangen.

Het boek is het 14de deel in de Historische Reeks van Oud Wageningen en is vanaf 2 mei te koop bij de boekhandels Kniphorst, De Beschte en Bruna en ook in de nieuwe theeschenkerij in Belmonte.

advertentie
advertentie