Afbeelding
Henk Jansen en Jan van den Brink

Voedseltransport ‘Operatie Faust’ wordt een succesvolle herbeleving

1 mei 2022 om 14:32 Historie

WAGENINGEN Maar liefst 32 fietsers, voor het merendeel ouderen en ook wat jeugd, fietste afgelopen zaterdag vanuit Wageningen naar Rhenen voor een herbeleving aan de voedseltransporten die tijdens de Tweede Wereldoorlog van Wageningen naar Rhenen plaatsvonden. De deelnemers verzamelden zich ’s ochtends bij museum ‘De Casteel Poort’ in Wageningen. Daar wachten veel kratten met voedsel.

Door Henk Jansen

Voedsel dat vervolgens in een kartonnen doos met het opschrift ‘Faust’ door de deelnemers werd overgepakt. De inhoud van het voedselpakket was nagenoeg hetzelfde als wat er destijds per fiets naar Rhenen werd getransporteerd, om de honger onder de Rhenense bevolking te stillen. 

Soep, thee, koffie, biscuit, fruit en ook een aantal rollen wc-papier. Het pakket werd geschonken door Cornelis Mostert van Jumbo Rhenen. ,,Mijn naam is niet zo belangrijk. Belangrijker vind ik, en zeker ook mijn vrouw, dat dit historische moment weer bekend wordt gemaakt. Wij waren denk ik een van de eersten die ons aangemeld hebben voor deze actie.’’ ,,Het is toch prachtig om te zien hoeveel mensen dezelfde gedachte hebben om dit historische moment weer eens voor het voetlicht te brengen’’, aldus een deelnemer uit Wageningen, die vervolgens het pakket samen met zijn vrouw onder de snelbinders van de fiets bond. 

De deelnemers aan de voedseltocht hadden eerst een bezoek gebracht aan de tentoonstelling ‘Operatie Faust’ in ‘De Casteelse Poort’. Vorig jaar is ter herinnering, aan die vaak vergeten voedseltransporten, een routegidsje uitgebracht met deze historische route die langs nog meer plaatsen herinnert aan de Tweede Wereldoorlog.

EVACUATIE De fietsers gingen vervolgens op weg naar Rhenen. Met als einddoel ‘Stadsmuseum Rhenen’ waar de voedselpakketten werden afgeleverd. Onderweg waren er tussenstops waar gidsen de deelnemers informeerden over de gebeurtenissen. In de Wageningse haven stonden gidsen van ‘Het Gilde’ klaar die vertelden over de evacuaties in ’40 en 45. Dat gebeurde met de vrachtboten die daarvoor gebruikt werden. De tweede stop vond plaats bij Boerderij ‘Noda’, het toenmalig coördinatiecentrum. De boerderij is eenmalig ingericht als informatiecentrum met films en fotopresentaties.

GREBBEBERG De derde stop vond plaats bij de gerestaureerde loopgraven op de Grebbeberg. Gidsen van stichting ‘De Greb’ vertelden over de historische (militaire) stoplijnen, die zichtbaar in het wegvak zijn aangebracht. Om de Grebbeberg te overwinnen stonden Rowans van scouting ‘De Wiltgraef’ klaar om de mensen te helpen. De tocht eindigde bij ‘Stadsmuseum Rhenen’ dat ook aandacht besteedt aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. 

Maike Woldring, directeur van ‘Stadsmuseum Rhenen’ een aantal van haar vrijwilligers en medewerkers van de Voedselbank namen vervolgens de voedselpakketten in ontvangst.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie