Sandra van Zanten en Maurits van der Veen onderaan 'de Muur', met een klimpercentage van 5%.
Sandra van Zanten en Maurits van der Veen onderaan 'de Muur', met een klimpercentage van 5%. Dick Martens

‘De Muur’ wordt weer beklommen

11 mei 2022 om 06:41

35e editie Wageningse Muur op 4 juni

WAGENINGEN ,,Je moet hier wel even terugschakelen”. Twee wielrenners maken aanstalten om komende vanaf de Veerweg de Westbergweg op te draaien, om vervolgens staande op de pedalen de 5% helling aan te gaan vallen. Juist deze beklimming maakt, dat die vaak op ‘de Strava-rit’ van menig wielrenner of wielrenster staat. Een mooie plek ook om alvast vooruit te kijken naar de 35e editie van de Wageningse Muur, de koers die twee jaar noodgedwongen van de wielerkalender verdween vanwege corona. ,,Maar gelukkig kan en mag het weer”, ‘stralen’ voorzitter Maurits van der Veen en Sandra van Zanten, die zorgdraagt voor de website en het Instagramaccount.


Dick Martens

Beiden komen, uiteraard op de fiets, naar het bankje, daar waar de Veerweg overgaat in de Westerbergweg. Want waar kan je beter praten over die mooie wielerkoers dan op de plek waar in voorgaande edities van ‘de Muur’ menig beslissing werd geforceerd. ,,Ik ben in 2019 bij de organisatie betrokken geraakt”, legt Sandra van Zanten, zelf fanatiek actief op de racefiets of op de mountainbike, uit. ,,Ze zochten iemand die de website kon vernieuwen en ook een Instagram-account kon aanmaken en verzorgen. Dat ben ik vervolgens gaan doen, maar ik vond ook wel, dat het tijd werd voor een vrouw in de organisatie.” Die laatste toevoeging wordt onmiddellijk door de voorzitter bevestigd. ,,Dat vonden wij ook zeker nodig. Het vrouwenwielrennen heeft zo’n grote vlucht genomen en inmiddels staat er ook bij ons vanaf de laatste editie in 2019 weer een vrouwenkoers op het programma. We hebben al eens vrouwen aan de start gehad, toen deed zelfs Leontien van Moorsel nog mee. En natuurlijk, als er een boegbeeld als Annemiek van Vleuten in je stad woont, dan moeten wij zeker ook vrouwen aan de start hebben.”


Van Vleuten was in 2013 al eens als vrijwilliger actief bij de wedstrijden. En onlangs spoorde ze via haar eigen Instagram-pagina vrouwen aan om zich in te schrijven: ‘4 juni Wageningse Muur. Het mooiste criterium van Nederland. Dus meiden: Inschrijven! Maak je geen zorgen ik doe niet mee, kom wel aanmoedigen als ik thuis ben'. ,,Die oproep heeft waarschijnlijk geholpen, want inmiddels hebben er al 40 vrouwen ingeschreven, maar we kunnen er nog wel een aantal gebruiken.” Het ‘Muur-bestuur' bestaat ook nog uit Jolle Landman, Huub Hubregtse, Michaël van Buuren en Nico Tan. ,,Een leuke en enthousiaste club”, klinkt het in koor. ,,In deze periode vergaderen we wekelijks. We nemen dan eerst ‘het wielrennen' door, dan zetten we de koers verder in de steigers en sluiten we gezellig met een drankje af.” Het wordt op 4 juni een volle wielermiddag, met een tijdrit, een Dikke Bandenrace (Inschrijven: www.wageningsemuur.nl) voor de kinderen ('Wie weet staan de opvolgers van Annemiek of Mathieu van der Poel aan de start'), een vrouwencriterium en mannenwedstrijden in de Sportklasse en voor Elite/Beloften en Amateurs, waaronder regionale toppers van het Dutch Food Valley Cycling Team. ,,Met de hulp van onze vrijwilligers en steun en begrip van de omwonenden gaat 'de Muur' reclame voor de wielersport worden."