Toonkunstkoor Wageningen geeft opzondag 22 mei een bijzonder concertin de Junushoff.
Toonkunstkoor Wageningen geeft opzondag 22 mei een bijzonder concertin de Junushoff.

Concert voor de Vrede

10 mei 2022 om 10:29

De hoop op vrede

WAGENINGEN Toonkunstkoor Wageningen zal op zondag 22 mei om 15.30 uur in de Junushoff  Wageningen een bijzonder concert geven, dat ze ‘Concert voor de Vrede’ hebben genoemd.

 

Het concert begint met delen uit de opera ‘Cavallero Rusticana’ van Pietro Mascagni. Als jonge Italiaanse componist schreef hij in 1889 de opera voor een prijsvraag en won de eerste prijs. De opera wordt nog steeds uitgevoerd en men herkent mogelijk sommige delen als filmmuziek. Het koor voert een gedeelte uit. ‘Cavallero Rusticana’ betekent ‘Boerse ridderlijkheid’ en geeft  aan waarnaar ze verlangen: het idyllische leven op een ongecompliceerd en vreedzaam platteland.

Maar dat is een idylle, zo laat ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins de luisteraar ongenadig ervaren. Componist Jenkins uit Wales (1944) schreef in 2000, ter nagedachtenis aan Kosovo, het stuk als een katholieke mis, afgewisseld met oorlogsscènes in muziek en in filmbeelden. Vele verschrikkingen van de oorlog trekken voorbij; een ongemakkelijke parallel met de huidige gruwelen in Oekraïne. Maar Jenkins heeft het toch ‘The Mass of Peace’ genoemd, door te eindigen met een hoopvolle boodschap voor vrede.

Toonkunstkoor Wageningen wordt begeleid door de Koninklijke Harmonie Oosterbeek, Dirk Luijmes (orgel) en de solisten Deirdre Angenent (mezzosopraan), Leon van Liere (tenor) en Saleh Rahmani (muezzin). Het geheel staat onder de bezielende leiding van dirigent Hans de Wilde.


Entreekaarten kosten 20 euro en zijn te verkrijgen bij de ingang van Junushoff op de concertdag en via de voorverkoop op www.toonkunst-wageningen.nl.

Concertaankondiging