Metropolis 
Year: 1927 - Germany
Gustav Frohlich 
Director: Fritz Lang
Photographer: Horst von Harbou.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Metropolis Year: 1927 - Germany Gustav Frohlich Director: Fritz Lang Photographer: Horst von Harbou. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.

Metropolis met live pianomuziek

9 mei 2022 om 18:53

De inspiratiebron was voor vele films 

WAGENINGEN Filmhuis Movie W vertoont op zondagmiddag 15 mei het futuristische meesterwerk Metropolis uit 1927 van Fritz Lang, met een introductie en live pianomuziek van Kevin Toma, filmrecensent bij de Volkskrant. Metropolis is door UNESCO opgenomen in het Geheugen van de Wereld-register.

Het jaar is 2000: de maatschappij is opgedeeld in een rijke eliteklasse in een schitterende bovenstad en een arbeidersklasse in een gigantische ondergrondse fabrieksstad. De zoon van de kapitalistische alleenheerser ontdekt in welke slechte omstandigheden de arbeiders werken als hij verliefd wordt op de charismatische Maria. Als de arbeiders in opstand komen en de bovenstad dreigen te vernietigen, predikt Maria tegen het gebruik van geweld. Haar leiderschap is echter een bedreiging voor de rijke klasse, die daarom besluit een wetenschapper in te schakelen om een robot te ontwikkelen die er hetzelfde uitziet om zo haar plaats in te kunnen nemen.

Metropolis is een monumentaal meesterwerk, vol expressionistische, religieuze en utopische ideeën, fraai gestileerd en met kolossale decors. De Duitse filmmaker Fritz Lang toont in Metropolis zijn visie op de mensheid. De peperdure film bracht de UFA-studio destijds op de rand van het faillissement. De film wordt nu alom erkend als een van de beste films aller tijden en was van grote invloed op het werk van Hollywoodregisseurs als James Cameron en Ridley Scott. Entree is voor WUR-studenten gratis. Kijk voor meer informatie op www.moview.nl.