Daniel Fridman (l) neemt de felicitaties van Jasel Lopez in ontvangst.
Daniel Fridman (l) neemt de felicitaties van Jasel Lopez in ontvangst. SV Wageningen

Schaakzaal is oase van rust

10 mei 2022 om 08:00

72e editie Bevrijdings-schaaktoernooi

WAGENINGEN Waar het centrum van Wageningen op 5 mei werd overspoeld door ruim 90.000 bezoekers voor het defilé en de bevrijdingsfeesten, heerste in Sportcentrum de Bongerd juist een weldadige stilte. Daar werd namelijk de 72e editie van het Bevrijdingsschaaktoernooi gespeeld.

De Schaakvereniging Wageningen was blij dat ze het toernooi na twee jaar afwezigheid weer konden organiseren. “Pas begin maart werd duidelijk dat het weer zonder beperkingen kon”, aldus toernooidirecteur Robin van Leerdam. “Al snel bleek dat de schakers er weer enorm zin in hadden. Het aantal aanmeldingen was duidelijk hoger dan in voorgaande jaren. We mochten maar liefst 160 schaakliefhebbers begroeten. Zij beleefden vandaag een mooie dag, ik heb dan ook louter positieve reacties vernomen.”

Opvallend was dat het toernooi erg in trek was bij de amateurs. Het aantal toppers liet het in tegenstelling tot voorgaande edities een beetje afweten. Uiteindelijk stonden slechts twee grootmeesters aan de start; Daniël Fridman en Igor Glek, beiden meermaals winnaar van het toernooi. Toch waren het twee jonge meesters, Jasel Lopez en Thomas Beerdsen die halverwege het toernooi de leiding namen. Fridman moest een remise toestaan aan Tjark Vos en Wageningen-speler Rembrandt Bruil hield verrassend Glek op remise. De slotronde kende een mooie apotheose. Fridman moest het opnemen tegen Lopez, die met 5½ uit 6 ongedeeld bovenaan stond. Beerdsen speelde tegen Fred Jonker van de organiserende vereniging. Zowel Fridman als Beerdsen won overtuigend waardoor met 6 uit 7 het toernooi wonnen. De geldprijzen werden gedeeld, maar omdat Fridman sterkere tegenstand had ontving hij een speciale bokaal. Lopez en Glek werden gedeeld derde. Jonker was met zijn vijfde plaats meer dan tevreden. De B-groep was een prooi voor Tom van 't Hoff. Met 6 uit 7 bleef hij een viertal achtervolgers een half punt voor. Beste Wageninger was Corniek Le Poole, die met 5 uit 7 net buiten de prijzen viel. Karsten Dam en Dick Vliek waren met 6 uit 7 het sterkst in de C-groep. De Wageningers waren minder op dreef. Leen Vegter, Steef Bijlmakers en Bas Wunmeasot deden het nog het best met 3 uit 7.