Hilarische voorstelling met drie actrices.
Hilarische voorstelling met drie actrices. Sanne Peper

Ongelijkwaardige rolverdeling in de toneelwereld

9 mei 2022 om 17:33

Een sterk debuut van het nieuwe productiehuis

WAGENINGEN In deze hilarische voorstelling vegen drie actrices de vloer aan met de nog altijd ongelijkwaardige rolverdeling in de toneelwereld.


Een theatertekst van Magne van den Berg voor twee of drie actrices van de kleine zaal die af en toe ook in de grote zaal staan. Het nieuwe Productiehuis Mevrouw Ogterop presenteert haar eerste voorstelling op vrijdag 13 mei in Theater Junushoff, aanvang 20:30 uur, Kleine Zaal.

 ‘Ik mag toch ook wel eens wat zeggen. Het zijn toch niet alleen de schrijver, de regisseur, de dramaturg en de zakelijk leider die wat mogen zeggen. De actrices, mogen die niets zeggen?’

Ze zijn 42 jaar, actrice en hebben menig theater en schouwburg bespeeld. Die prachtige zalen, de heerlijke achtertonelen, de achteringangen en artiestenfoyers, ze hebben ze allemaal gezien. Nu zitten ze in een wachtkamer, de schrijver zegt kleedkamer, maar dat is ook een soort van wachtkamer natuurlijk, je wacht en je wacht terwijl er op je wordt gewacht. 

Ze hebben tekst, zijn geregisseerd, geschminkt en gekapt, dragen een kostuum en willen zich uitspreken. Het theater lijkt daarvoor de perfecte plek. Daar kan en mag immers álles gezegd worden. Het toneel is een vrijplaats om dat te zeggen wat je in het normale leven niet kunt zeggen, dat zegt de regisseur ook. Maar wat hebben ze eigenlijk te zeggen, deze actrices van de kleine zaal die af en toe ook in de grote zaal staan?

‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’ is een ode aan de actrice. Een confronterende en tragikomische voorstelling waarin drie actrices in een scherpe dialoog hun eigen rol bezien. Ze gaan in verzet tegen het systeem waarin ze gevangen zitten. Of waarin ze zichzelf gevangen houden. Lukt het om er aan te ontsnappen? Hun machteloosheid is zowel schrijnend als geestig. 


PERS 'Een sterk debuut van het nieuwe productiehuis, dankzij formidabel acteerwerk en een scherpe tekst."
"Deze voorstelling is beter dan ieder kapsel op de bühne." NRC

"Drie kranige vrouwen, drie krukje en drie molenkragen blijken genoeg voor dit krachtige 'kut'- klassiekertje."
'In deze hilarische voorstelling vegen drie actrices de vloer aan met de nog altijd ongelijkwaardige rolverdeling in de toneelwereld. Daarbij sparen ze ook zichzelf niet."
"Scherpe toneeltekst van Magne van den Berg".
"Hilarisch jongleren ze met intonatie, subtekst en klemtonen, om zowel finesses van het vak bloot te leggen alsook machtsspelletjes, onderlinge competitie en (voor)oordelen." Volkskrant


Kijk voor het programma op www.junushoff.nl