Aandacht voor dementie

17 oktober 2022 om 19:26

Dementie is de verzamelnaam voor diverse hersenziekten 

WAGENINGEN Met het ouder worden van mensen in Nederland neemt ook het aantal personen toe dat aan dementie lijdt. Het blijkt uiteindelijk voor één op de vijf van de Nederlanders te gelden. Dit leed treft de directe omgeving bijna evenzeer als de betreffende persoon. Belangrijk in die situatie is inleving en goede zorg.

Het Diaconaal Platform Wageningen van de gezamenlijke Wageningse diakenen organiseerde in de Bevrijdingskerk op 10 oktober samen met het Odensehuis een open avond over dit actuele thema. Inleidingen gaven Louisa Bosker vanuit het Odensehuis Wageningen en Marion Boelhouwer als pastor bij mensen met dementie in een verpleeghuis. Het geheel lag in de vaardige handen van Erica Hoebe. 

Dementie is de verzamelnaam voor diverse hersenziekten. Vergeetachtigheid op hogere leeftijd is geen ziekte. Bij dementie leveren mensen in op het cognitieve functioneren, waardoor taal, geheugen, daadkracht en dergelijke beperkt raken.
Hoe om te gaan met dementerenden? Boelhouwer: “Mensen met dementie voelen zich gemakkelijk buitengesloten. Juist dan is het belangrijk betutteling te vermijden. Respect in het contact is wezenlijk. Belangrijk is mensen aan te spreken op het niveau van de zintuigen en het gevoel en niet zozeer op het begrijpen. Vertrouwde gespreksonderwerpen hebben de voorkeur. Gemakkelijk verdwalen de mensen in hun woorden. Een mens is meer dan zijn/haar verstand. Het is voor veel mensen ook heel moeilijk hun onafhankelijkheid te verliezen. Belangrijk is de inleving in de persoon, zodat mensen erkend en herkend worden. Dan behouden mensen hun gevoel van eigenwaarde. Het maken van een levensboek kan bijdragen om de rijkdom van het leven te doen beseffen en biedt aanknopingspunten in het contact. Men wil als volwassene respectvol behandeld worden.” Bosker lichtte het functioneren van het Odensehuis toe. Ze attendeerde ook op diverse belangrijke instanties en mogelijkheden in dit verband, bijvoorbeeld Dementievriendelijk Wageningen, het Alzheimerhuis, een buurt-of straat-app en koffieochtenden.

Met grote aandacht werd aan het geheel door circa 35 personen deelgenomen. In de gespreksgroepen kwam het tot persoonlijke uitwisseling, die de actualiteit van dit onderwerp onderstreepte.