Afbeelding

Filmhuis Movie W

17 oktober 2022 om 18:04

WAGENINGEN Movie W vertoont vanaf donderdag 20 oktober Las Bestias, die zijn Nederlandse première beleeft. Het is een razend spannende moderne western op het glooi­ende, bosrijke platteland in noordwestelijk Spanje. Las Bestias is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over het Franse koppel Antoine en Olga die zich hebben gevestigd in een dorpje in Galicië.

De dorpelingen zijn veeboer, een zwaar beroep dat slecht betaalt. Het echtpaar is er voor hun plezier en verbouwt biologische groenten voor neveninkomsten. De verhoudingen worden op scherp gezet wanneer een windmolenbedrijf een flinke som geld biedt voor land. De dorpsbewoners zien dit als een welkome uitweg uit hun harde bestaan, maar Antoine en Olga weigeren hun land te verkopen. Twee broers gaan over op intimidatie, maar Antoine en Olga houden voet bij stuk, waarna de situatie volledig uit de hand dreigt te lopen. Olga vindt een andere manier met het conflict om te gaan dan haar man. Regisseur Rodrigo Sorogoyen: "Als mensen vragen om een paar woorden over de film te zeggen, zeg ik altijd dat het een landelijke thriller lijkt, maar een liefdesverhaal is. De beslissing van Olga om te blijven na wat er met haar man gebeurt, voedde dit verhaal.” Las Bestias speelt met de conventies van de western en vooral het bijbehorende beeld van mannelijkheid. Het is een zinderende thriller die klassieke tegenstellingen op een originele en krachtige manier verbeeldt. Las Bestias is lovend ontvangen. "Eén van de beste films van 2022", schreef De Tijd. Kijk voor meer informatie op www.moview.nl.


Cantatekoor 

WAGENINGEN De titel van het concert op zaterdag 29 oktober van Cantatekoor Wageningen luidt kort maar krachtig: ‘Rossini en Liszt’. Vanaf 20.00 uur klinken in de Grote Kerk op de Markt de ‘Petite messe solennelle’ van Rossini en ‘Die Seligkeiten’ van Liszt. Een programma met muziek die de ziel beroert.

Medewerking verlenen Deirdre Angenent (sopraan), Carina Vinke (alt), Leon van Liere (tenor) en Joep van Geffen (bariton). Voor de piano- en harmoniumpartijen tekenden respectievelijk Mark Toxopeus en Elly Meijer. Het koor staat onder leiding van de eigen dirigent, Britt de Bakker. Gioachino Rossini staat bekend om de 40 opera's die hij componeerde. Dat deed hij in sneltreinvaart; hij ging al met pensioen toen hij 37 jaar was. Op veel latere leeftijd begon hij opnieuw te componeren: minder omvangrijke stukken die hij omschreef als ‘kleine oudedagszonden'. Zijn laatste ‘zonde' schreef hij toen hij 71 jaar was. Dat werd de Petite messe solennelle, vol grote gebaren en ingetogen momenten. De luisteraar mag ontdekken waarom hij deze muzikale mis 'klein' en 'plechtig' heeft genoemd. Koor en baritonsolist openen het concert met 'Die Seligkeiten' van Franz Liszt, gebaseerd op de zogenoemde Zaligsprekingen uit het evangelie van Mattheüs. Een verrassend stuk waarin de partijen van solist en koor elkaar afwisselen en toenemen in energie. De toegang bedraagt 20 euro en voor kinderen tot en met 12 jaar 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.cantatekoorwageningen.nl en aan de zaal vanaf 19.30 uur.