‘Zorg voor Energie

17 oktober 2022 om 19:41

WAGENINGEN Verschillende zorgorganisaties uit de gemeente Wageningen zijn deze week gestart met de campagne ‘Zorg voor Energie’ voor het versnellen van verduurzaming van de zorgorganisatie. De medewerkers worden onder andere geattendeerd op het uitdoen van lichten, het juist scheiden van afval en het hergebruiken van zoveel mogelijk producten. De campagne is onderdeel van een groter initiatief van Milieuplatform Zorgsector. Samen zetten ze zich in om de gezondheidszorg in Nederland te verduurzamen. Inmiddels zijn er al ruim 175 zorgorganisaties aangesloten. De zorg heeft een grote opgave om te verduurzamen en heeft een grote nood vanwege de hoge energiekosten. Ruim 175 organisaties met meer dan 350.000 zorgprofessionals deden van 10 tot en met 14 oktober mee met de energiebesparingscampagne Zorg voor Energie. In Wageningen deden Stichting De Opbouw (Prinsenstichting, Zideris en Silverein) en Vilente mee. Met diverse uitingen worden de zorgprofessionals geattendeerd op welke bijdrage zijn al kunnen leveren. Zo worden de medewerkers onder andere herinnerd op het hergebruiken van kopjes en het uitdoen van het licht wanneer er niemand in de kamer is. De campagne moet bijdragen aan de bewustwording van het terugbrengen van het energieverbruik in de totale Nederlandse gezondheidszorg.


Boeklezing en signeersessie

WAGENINGEN Op vrijdag 28 oktober om 15.30 uur geeft auteur Liana van de Vendel een lezing over haar debuutboek ‘Onze Pelgrimstocht op de Franse huizenmarkt’ in de bblthk in Wageningen. Een waargebeurd verhaal dat zo’n 50 jaar geleden begon en pas anno 2022 echt van start gaat. De auteur neemt je mee op dit avontuur van haar Franse droom waarmaken, maar ook over de achtbaan van tegenstrijdige emoties waar zij mee te maken kreeg.

Het werd een turbulente reis met vijf mislukte kooptransacties, misleiding, hoog oplopende emoties, teleurstellingen, maar ook moed en vertrouwen. Dit resulteerde in het waarmaken van de Franse droom in een authentieke Gasconse Herenboerderij uit 1785. Een verborgen parel met adembenemend uitzicht aan de voet van de Pyreneeën. Haar avonturen heeft zij op papier gezet in het kader van ‘ter lering ende vermaeck’. Gaandeweg het boek deelt ze diverse tips op basis van haar ervaringen.

Echter, haar verhaal gaat niet alleen over de feitelijke huizenjacht. Gedurende de reis werd ze een speelbal in het krachtenveld van tegenstrijdige emoties en gevoelens waarin ze terechtkwam. Het verleden haalde haar na 50 jaar ineens in en daarmee werd de huizenzoektocht een ware Pelgrimstocht. Haar intuïtieve ingevingen gingen op de loop door alle gebeurtenissen, waardoor het vasthouden aan haar hartsverlangen steeds lastiger werd. Met haar boek wil zij de lezer inspireren en aanmoedigen om vooral je hart te volgen en alle intuïtieve signalen serieus te nemen. Na afloop van de lezing is er een drankje en is de hardcover in kleur te koop (16,50 euro, contant). Het boek is (ook als e-book) eveneens te koop via www.domainelarpent.fr.