Bezoek aan Arboretum Hinkeloord, te Wageningen, tijdens boekpresentatie Gids voor Nederlandse en Vlaamse Arboreta.
Bezoek aan Arboretum Hinkeloord, te Wageningen, tijdens boekpresentatie Gids voor Nederlandse en Vlaamse Arboreta. Hans Dijkstra, GAW Communicatie

Een unieke gids voor unieke tuinen

5 december 2022 om 15:44

WAGENINGEN Zaterdag 26 november is de ‘Gids voor Nederlandse en Vlaamse Arboreta’ verschenen. In het Schip van Blaauw in Wageningen, in het bijzijn van een diverse groep bomenliefhebbers, presenteerde Uitgeverij Blauwdruk de gids. Een publicatie van bijna 400 pagina’s: een unieke gids voor unieke tuinen.

De gids laat voor het eerst vrijwel alle arboreta in Nederland en Vlaanderen zien, met al hun verschillen in opzet en omvang. Bovendien worden enkele tientallen interessante bomencollecties in tuinen, parken en landgoederen in kaart gebracht.
Jos Koppen, voorzitter van de Nederlandse Dendrologische Vereniging, ontving het eerste exemplaar van de Gids voor Nederlandse en Vlaamse Arboreta. Onderdeel van de boekpresentatie was een bezoek aan Arboretum Hinkeloord, een van de arboreta die Wageningen rijk is. Taxonoom en coniferenspecialist Martin Heutink lichtte daar enkele bijzondere soorten toe.

Arboreta zijn bijzondere bomentuinen. Van oudsher zijn het wetenschappelijke schatkamers voor botanisch of bosbouwkundig onderzoek en onderwijs, maar tegenwoordig juwelen van rust in het jachtige bestaan. Het zijn magische tuinen die uitnodigen tot wandelen en genieten van de grote natuurlijke rijkdom die houtige gewassen bieden.

De gids telt bijna 400 pagina's, met uitgebreide beschrijvingen van landschapsarchitect René Siemens, praktische gegevens, achtergronden en veel foto's en kaarten. In de inleidende essays bespreken bioloog Gert van Maanen de wetenschappelijke en cultuurhistorische betekenis van arboreta vroeger en nu. 

De gids is nu te koop voor 34,50 euro, bij de boekwinkels in Wageningen en via www.uitgeverijblauwdruk.nl.