Maarten van Buuren
Maarten van Buuren Chris van Houts

Quantum, de Oerknal en God

5 december 2022 om 17:14

Filosofiecafé Wageningen

WAGENINGEN In zijn lezing keert Maarten van Buuren terug naar het inzicht van Spinoza: ‘God is natuur’. Dit inzicht is na de achttiende eeuw langzaam verlaten met de opkomst van de moderne natuurkunde. Hierdoor verloor de natuur langzaamaan haar goddelijke en mystieke status. 


Wetenschappers kregen meer en meer het idee dat alles meetbaar was en dat zij de wereld uiteindelijk volledig zouden kunnen doorgronden. Dit optimistische geloof in de meetbaarheid van de wereld werd echter op losse schroeven gezet in 1925, door de natuurkundige en Nobelprijswinnaar Heisenberg. 


Hij liet met behulp van kwantummechanica zien dat het gedrag van deeltjes op atomair niveau niet te bepalen is en dat er altijd een bepaalde mate van onzekerheid of onbepaaldheid in de metingen schuilt. Deze onbepaaldheid geldt niet alleen voor een atoom, maar ook voor voorwerpen die in het dagelijkse leven waargenomen kunnen worden. Er blijkt een kloof te gapen tussen de waarnemingen en de dynamiek waaruit alles voortkomt.


De lezing vindt plaats op zondag 11 december om 14.30 uur bij Thuis aan de Stationsstraat 32 in Wageningen. De toegang bedraagt 10 euro voor leden van HV, 8 euro voor leden van NIVON en 5 euro voor studenten. Scholieren nemen gratis deel. 


Neem voor meer informatie contact op met Fred van der Knaap via balance.line@wxs.nl of 0317-413541.