De Kerstman is op woensdag 14 december met arrenslee en cadeautjes aanwezig bij het kerstgebeuren in de Julianastraat
De Kerstman is op woensdag 14 december met arrenslee en cadeautjes aanwezig bij het kerstgebeuren in de Julianastraat Jan Elsenaar

Julianastraat en de arrenslee

5 december 2022 om 17:31

Kerstsfeer in een actief hoekje Wageningen


WAGENINGEN – Het is een actief hoekje Wageningen, waar regelmatig door de buurtbewoners het een en ander wordt georganiseerd. Ook nu weer. Bries Heijen, een betrokken buurtbewoner, woont inmiddels alweer vele jaren in de Julianastraat: “En met veel plezier! Als buurtbewoners houden we elkaar in het oog, want niks is erger dan vereenzaming. Ja, tegen de kerst laten we elkaar merken, dat we er voor elkaar zijn”. 


Jan Boer


Dat gaat op woensdag 14 december gebeuren. In de straat verrijst die dag een halte Arrenslee. Dan 'glijdt' er in de Julianastraat en directe omgeving weer een arrenslee met Kerstman en kinderen. Heijnen: “Door corona hebben we twee keer eigenlijk niets kunnen doen, dat willen we nu graag op een mooie manier recht zetten. Tussen 17u en 20u kunnen kinderen dan in de arrenslee samen met de Kerstman een tochtje maken door de eigen buurt. De hele straat is weer zoals altijd versierd met uitbundige kerstverlichting. Zo’n honderdvijftig kinderen zullen er dan plezier aan kunnen beleven. Veel handen hebben dit gebeuren mogelijk gemaakt: cadeautjes uitzoeken, inpakken, alles opbouwen en weer afbreken”. Voor ieder kind heeft de Kerstman een cadeautje geregeld. Het gaat om kinderen van nul tot twaalf, dertien jaar. Voor de ouderen is er glühwijn en warme chocolademelk met slagroom. Ook wordt er voor drie soorten snert gezorgd: vegan, glutenvrij en traditionele erwtensoep. In het hofje staan twee tenten en een kraam, waar men elkaar kan ontmoeten.


Kerst Sing-in

Het blijft niet alleen bij een rit in de arrenslee en een lekker glaasje, maar er wordt ook gewerkt aan een Kerst Sing-in. Bries Heijnen: "Wij willen dat zo graag! Wij als organisatie zorgen voor een gezellig Nederlandstalig kerstrepertoire, waar iedereen heerlijk mee kan zingen. Ik weet, dat er hier een paar goede zangers wonen, maar die willen graag zoveel mogelijk muzikale ondersteuning van iedereen. Dat kan wel eens heel gezellig worden met elkaar! Voor iedereen kan de Kerst niet snel genoeg komen, het is hier dan altijd zó gezellig! Ik hoop dat zoals altijd ook nu veel Wageningers komen kijken”. Ze vindt aandacht geven aan elkaar belangrijk "Als er mensen nieuw in de straat komen wonen, krijgen ze een welkomstgeschenk. De bewonerscommissie stelt zich voor en geeft dan informatie. Zo krijgen ze een makkelijk inloopje de straat in, want ze krijgen hier niet de kans om in sociale eenzaamheid te belanden, maar je moet daar zelf ook het een en ander aan doen”. 

Om de cohesie in de Julianastraat te verbeteren wordt er een ontmoetingsplek ingericht, geregeld door De Woningstichting, een inloophuis. Op huisnummer 89 kunnen mensen binnenlopen als ze vragen hebben over bijvoorbeeld de komende renovatie. "In onze straat heeft een grote groep hierbij ondersteuning nodig. Samen staan we sterk!” vertelt Bries Heijnen.