Britta Verboom (linksvoor) repeteert met Capella ad Fluvium en Ensemble Septime.
Britta Verboom (linksvoor) repeteert met Capella ad Fluvium en Ensemble Septime.

'Muziek verovert mijn hart'

6 december 2022 om 10:03

Britta Verboom zingt met Capella ad Fluvium werk van Poulenc

WAGENINGEN Al bijna 25 jaar zingt Britta Verboom in het projectkoor Capella ad Fluvium. Op zaterdag 17 december treedt zij voor het eerst op in de Grote Kerk op de Markt in haar eigen Wageningen. “Voor mij een bijzonder moment. En dat doe ik dan ook nog eens met muziek die ik niet kende, maar nu mijn hart heeft veroverd.”

Capella ad Fluvium is een koor met zangers uit de wijde regio. Britta is het enige Wageningse lid. “Toen ik 25 jaar geleden zangles had in het toenmalige Venster kreeg ik de vraag of ik me niet aan wilde sluiten bij een kwaliteitskoor. Ik zag dat wel zitten, en heb er geen moment spijt van gehad. We hebben zoveel mooie concerten gegeven. En elk nieuw stuk ontroert me weer. Ik kende het werk van Poulenc niet. In het begin moest ik er erg wennen, maar opeens had ik die klik. Er wordt steeds een nieuw kamertje in je ziel geopend.”

In de Grote Kerk laten de zangers het leven van de componist Francis Poulenc beleven. Dat doen ze samen met musici van Ensemble Septime en enkele acteurs. Het wordt een mix van klassieke muziek en theater. “Zelf zing ik alleen, maar maak als zanger ook deel uit van het verhaal”, blikt Britta vooruit. “Wij vertellen het verhaal over Poulenc die een pelgrimage maakt naar Rocamadour na de tragische dood van zijn goede vriend Ferroud. Hij vindt daar troost bij de Zwarte Madonna die daar vereerd wordt. Deze pelgrimage inspireerde Poulenc tot een van zijn mooiste stukken de ‘Litanies à la Vierge Noire’. Hoe reageer je op een schokkend verlies, dat is het thema van de voorstelling. Maar we brengen ook lichter werk van Poulenc, waaronder een drinklied. Verder staan er composities van Ferroud, Britten, Stravinsky en Palestrina op het programma.”

De muziek-theatervoorstelling in de Grote Kerk begint om 20.00 uur. Kaarten in de voorverkoop € 17,50 via www.adfluvium.nl of € 20,00 aan de kerk, CJP/studenten € 12,50.